Willem-Alexander bemoeit zich met Brexit

Wel of geen Brexit, een harde Brexit, een zachte Brexit: aan de overkant van de Noordzee zijn ze er nog niet uit en de discussie vliegt alle kanten op. Genoeg reden om hier, als buitenstaander, voorzichtig mee om te gaan en het democratische proces in de UK zijn gang te laten gaan.

Maar in een interview met The Guardian spreekt onze koning zich wel degelijk uit. In dit interview, dat is gepubliceerd als aanloop naar het staatsbezoek dat eind oktober plaatheeft, beklaagt de koning zich over de democratische keuze van het Britse volk. In het interview stelt hij zich achter Michael Barnier op, die namens de EU onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk over de voorwaarden voor de Brexit.

Verderop in het interview spreekt de monarch vooral zijn zorgen uit over Brexit’s gevolgen voor de handel tussen Nederland en de UK. Dat het Britse volk zich democratisch heeft uitgesproken gaat blijkbaar volledig aan onze vorst voorbij, maar dat is ook niet verwonderlijk: directe democratie is een in Nederland vrijwel onbekend en zeker onbemind verschijnsel.

Of minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op de hoogte is van de uitspraken van de koning wordt in het interview niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of de koning namens de regering spreek of op persoonlijke titel.

5 gedachten over “Willem-Alexander bemoeit zich met Brexit”

 1. Bram Van Montfoort

  @RG op dit moment is dat nog niet zichtbaar op de site. We zijn ermee bezig. Dus binnenkort staat bij elk artikel een auteur.

 2. Bram Van Montfoort

  Toch even een aanvulling: het is niet voor iedereen even handig om met naam- en toenaam op een republikeinse website te staan. Daarom staat bij sommige artikelen ‘redactie’.

  1. Bram Van Montfoort

   Zie de aanvulling. Het is dus iemand die bij het RG betrokken is maar niet met naam- en toenaam bij de artikelen wil. Overigens reageer je zelf ook anoniem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *