Lokale politie in geldnood door royal weddings

Waarom betalen voor je eigen bruiloft als het ook op kosten van de belastingbetaler kan?

Een Britse miljardairsfamilie – ook wel bekend als de Windsors – heeft er een handig trucje op gevonden. Niet alleen voor de huwelijksdag van Prins Harry en Meghan Markle mochten de Britten diep in de buidel tasten. Ook de bruiloft van minor royal prinses Eugenie (een nichtje van – rechts op de foto) gaat flink wat centen kosten.

Officieel betaalt het koninklijk huis de kosten van de ceremonie zelf. Wat ze daar echter niet in meerekenen zijn de kosten voor beveiliging en politie-inzet. Die lopen door de grootste opzet van de bruiloft flink uit de klauwen. Zo zeer zelfs dat het politiekorps van Windsor in geldnood is gekomen.

‘Maar de royals zijn zo goed voor het toerisme’

Uiteraard hebben monarchisten een slimme spin bedacht om de kosten te rechtvaardigen.

In Nederland gaat dan altijd over zogenaamde meerwaarde van een koning bij handelsmissies (Hoe bewijs je dat? En alsof handelsmissies van republieken als bijvoorbeeld Zwitserland of Oostenrijk het zo slecht doen).

In het Verenigd Koninkrijk gaat het over de vermeende waarde van koninklijke huwelijken voor het toerisme. Toen de Financial Times echter onderzoek deed naar het huwelijk van prins William, bleek er van extra economische groei geen sprake. Eerder het omgekeerde!

Al meer dan 40.000 handtekeningen

Republic, de Britse zustervereniging van het Republikeins Genootschap, heeft daarom met een handtekeningenactie opgeroepen om de geschatte 2 miljoen pond (!) aan beveiligingskosten niet door de belastingbetaler te laten ophoesten. Ook willen de republikeinen volledige transparantie over de precieze kosten van het huwelijk. Inmiddels hebben al meer dan 40.000 Britten de petitie getekend.

Meer transparantie kosten koningshuis

Wij kunnen het initiatief van Republic alleen maar toejuichen. Iedere belastingbetaler heeft recht op transparantie over de kosten van de monarchie – inclusief bruiloften. Of je nu voor een koningshuis bent of tegen.

In Nederland hebben we daarom afgelopen jaar ook onderzoek gedaan naar hoeveel de Oranjes ons eigenlijk kosten. En dat is meer dan je denkt. Al ontbreken helaas nog veel gegevens door onwil in de politiek.

Wil je ook graag dat de monarchie ons minder gaat kosten? Heb je liever een republiek?

Steun ons dan door lid te worden of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

3 gedachten over “Lokale politie in geldnood door royal weddings”

  1. Bram Van Montfoort

   Hoi Jasper, goed punt dat je aansnijdt en interessant stuk. Democratische principes lijken mij ook belangrijker dan centen, maar – aan de andere kant – onderzoek naar kosten koningshuis levert wel veel nieuwe leden en media-aandacht op.

   Er zijn plannen om een uitgebreide FAQ over het waarom van een republiek te maken. Een waarmee we bovenaan Google komen of in ieder geval hoog genoeg om vindbaar te zijn voor scholieren/studenten die meer over het onderwerp willen weten. Is dat iets waar je aan mee zou willen werken? Het Republikeins Genootschap bestaat namelijk voor 99% uit vrijwilligers met beperkt de tijd.

   1. Hoi Bram,

    Ik wil best meedenken. Ideeën heb ik wel. Tijd niet echt, maar misschien dat ik tussen de bedrijven door nog wat zinvolle bijdragen kan leveren. Ik zal je ‘n vriendschapsverzoek op Facebook sturen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *