Sheila Sitalsing Republikein van het Jaar

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing is door de leden van het Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar 2020. Sitalsing kreeg een kwart van de bijna 1.000 uitgebrachte stemmen.

Voorzitter van het genootschap Floris Müller roemt de opiniemaker om de vlijmscherpe columns waarin ze haar ‘Lieve Koning‘ de les leest. Opvallende tweede in de race om de titel ‘Republikein van het Jaar’ werd Willem-Alexander. “Onze monarchie is de beste reden gebleken om republikein te worden”, aldus Müller, “nooit eerder is er zoveel discussie geweest over onze staatsvorm en de wenselijkheid van het koningshuis als in 2020. En dat hebben we voor een belangrijk deel ‘te danken’ aan Willem-Alexander.” De koning kwam dit jaar negatief in het nieuws door dat bekend werd dat hij, en andere leden van het gezin, in crisistijd een bonus van 5 procent op hun inkomen krijgen. Ook een aangekondigde uitkering van 1,6 miljoen euro voor prinses Amalia en de aankoop van een super-de-luxe speedboot kwam de Oranjes op hevige kritiek te staan. Absolute dieptepunt in de pr van de koning was een reis die Willem Alexander met zijn gezin maakte met het regeringsvliegtuig naar zijn miljoenenvilla in Griekenland, net nadat premier Rutte in verband met de Corona-uitbraak opgeroepen had om niet te reizen.

Sitalsing verdiende winnaar

Als winnaar van de jaarlijkse verkiezing krijgt Sitalsing 1.000 euro van de republikeinen. De Volkrant-columniste neemt de titel over van opiniemaker Marcel van Roosmalen. Sitalsing is sinds 2004 werkzaam bij De Volkskrant en schreef de afgelopen negen jaar samen met Bert Wagendorp de column op Pagina 2 van de krant. In die bijdragen laat Sitalsing heel fijntjes, zonder negativiteit, de absurditeit van de monarchie en de rationaliteit van de republiek zien. “Ze is doortastend en neemt geen genoegen met halve waardheden en sprookjes zoals voorgeschoteld door de RvD. Zoals een goede columniste betaamt”, aldus voorzitter Floris Müller van het Republikeins Genootschap. Volgens Müller was Sitalsing in haar werkhouding jarenlang een uitzondering. “Tot dit najaar pakte de Nederlandse pers de Oranjes met fluwelen handschoentjes aan. Kritiek werd al snel ingeslikt. Daar is gelukkig door de Griekenlandreis en andere affaires verandering in gekomen.”

Lifetime Achievement Award: Rutte

Na vier jaar op rij de titel ‘Schoothondje van de Oranjes’ gekregen te hebben, geven de republikeinen premier Rutte dit jaar een ‘Lifetime Achievement Award’. Müller: “Hij doet als politiek verantwoordelijke niets met maatschappelijke kritiek op de monarchie en onrust over misstappen van de Oranjes. In een reactie op de salarisverhoging van de koning, stelde de premier ‘dat het koningshuis een bepaalde lifestyle verdient.’ “Schaamteloos en niet te verklaren aan de bevolking die zo getroffen is door de crisis”, noemt de voorzitter van het genootschap dat.

Volledige uitslag

Bekijk de nominaties en stemverklaringen hier

7 gedachten over “Sheila Sitalsing Republikein van het Jaar”

 1. Peter Zeilstra

  Volkomen mee eens!
  En ze (allemaal!) moeten maar eens belasting gaan betalen!
  En ook graag openheid van zaken! Een algeheel WOB-verzoek!

  1. Nee, ze ( de oranjes ) moeten geen belasting betalen…..want daarmee erkennen we hun bestaansrecht. Afschaffen dat nutteloze, kostbare instituut.
   Ergo: Als we ( de NL burger ) het zover krijgen dat de oranjes zeggen: “O.K. we accepteren onze plicht om belasting te betalen dan erkennen jullie, ( de burger ) ons bestaan. Nou mooi dan…niet meer zeuren dus…..

 2. nodig ons staatshoofd maar uit om de prijs aan terechte winnaar Sheila Sitalsing uit te reiken. Of omgekeerd: Als italsing van de prijs afziet mag ze die aan nr 2 uitreiken ….

 3. Willem Hendriksen

  Monarchie hoort als staatsvorm een hoofdstuk te zijn in de geschiedenisboeken.
  Een kind bij geboorte een dwingende levensbestemming op te leggen, is marteling!

 4. Leuk allemaal, die verkiezingen.
  Maar als we echt van het koningshuis af willen, dan zullen we een manier moeten vinden om de boodschap aan de grote massa te verkopen.
  Pas dan, en niet eerder, gaat de politiek mee bewegen.

 5. Lees “Oranje Zwartboek” van Gerard Aalders (2020) maar, dan weet je dat het koningshuis alleen maar aan zichzelf denkt en voor eigen gewin gaat op alle fronten! Al jaren en er mag vooral niets over gezegd en gevraagd worden.
  Inhalig tot en met en met niemand rekening houdend. Coronatijd of niet.
  Nee, het koningshuis is niet meer van deze tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *