Nieuwsuur: Minderheid vertrouwt koning nog

Nog slechts een minderheid van de Nederlanders heeft vertrouwen in koning Willem-Alexander, dat meldt Nieuwsuur naar aanleiding van opinieonderzoek.

Het vertrouwen in Willem-Alexander daalde van 76% in april, naar slechts 47% eind december, blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur. Ook Hart van Nederland peilde de stemming en concludeerde dat een derde (29%) van de Nederlanders het koningshuis minder is gaan waarderen.

Jaar vol schandalen

Willem-Alexander kwam in crisisjaar 2020 meerdere malen in opspraak. Onder andere door de aanschaf van een miljoenenjacht, accepteren van een loonsverhoging van 5%, op de foto gaan zonder afstand te houden en een vakantie naar Griekenland vlak na het aankondigen van strengere maatregelen.

Geen verantwoordelijkheid

Republikein Genootschap (RG) voorzitter Floris Müller heeft geen goed woord over voor het gedrag van de Oranjes: “is er een moment waarop je nodig zou kunnen zijn en dan vlucht je naar het buitenland“.

Steun voor de monarchie daalt

De steun voor de monarchie daalt ook volgens het Ipsos-onderzoek. Nog maar 60% van de Nederlanders zou de huidige staatsvorm willen behouden. Ook de steun voor de macht van de koning brokkelt af. Het RG kondigde eerder dit jaar aan een rechtszaak aan om de macht van de koning in te perken.

1 gedachte over “Nieuwsuur: Minderheid vertrouwt koning nog”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *