Republikein van het Jaar 2020: de nominaties

Welke Nederlander heeft in 2020 het meest bijgedragen aan de republiek? We vroegen het een paar weken geleden via onze nieuwsbrief. Hier lees je de top 10 kandidaten waar je op kunt stemmen. Er zitten een aantal verrassende nominaties bij.

UPDATE: De winnaar is bekend!

Top 10 Republikein van het Jaar 2020

In willekeurige volgorde de nominaties met de meeste voordrachten:

Willem-Alexander
We kregen dit jaar al meerdere malen de vraag of we Willem-Alexander niet stiekem hadden ingehuurd als influencer. In theorie (volgens monarchisten) zou een koning dankzij zijn opvoeding en afkomst zorgen voor verbinding. In de praktijk van een crisisjaar zorgden zijn miljoenenjacht, loonsverhoging en Griekenlandvakantie vooral voor afkeuring en verbazing.

Sheila Sitalsing
Al jarenlang verdedigt Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing haar ‘lieve koning’. Ze geeft tips hoe de ‘vriendelijk ogende, fors uitgevallen patser met een te grote boot‘ zijn gezag weer kan herstellen en is enorm verbaasd wanneer Willem-Alexander middenin de Tweede Golf lekker op vakantie gaat: ‘U bent doordesemd van verantwoordelijkheidsgevoel.’

Gerard Aalders
De historicus Gerard Aalders stormde eind 2020 de bestseller top-60 binnen met zijn Oranje Zwartboek; een geschiedenis van twee eeuwen monarchie en de vraag wat dat ons heeft opgeleverd. In 2018 won Aalders de Republikein van het Jaar titel al voor zijn eerdere biografieën over Wilhelmina en Bernhard.

Paul Bovend’Eert
Hoewel de hoogleraar staatsrecht in zijn boek ‘De koning en de monarchie. Toekomstbestendig?’ niet zover gaat om te pleiten voor een republiek, doet hij wel degelijk een aantal aanbevelingen om de macht en het inkomen van de koning flink in te perken. In een interview met het RG geeft hij aan dat een president net zo goed een verbindende rol kan spelen.

Johan Derksen
Voetbalcommentator Johan Derksen steekt zijn mening over het koningshuis niet onder stoelen of banken: ‘Laten we ophouden met dat gedateerde sprookje. Een minister-president die kies je, en als ie het niet goed doet, geef je’m een schop.‘ Hij heeft medelijden met ‘een hele normale jongen die in een keurslijf is geperst.

Max Westerman
Jarenlang was RTL-correspondent Max Westerman aanwezig bij handelsmissies. Wat hem opviel? De koning liep meer in de weg, dan dat hij iets toevoegde. In een interview met het Republikeins Genootschap legt hij uit hoe het sprookje van ‘Koning Koopman’ de wereld inkwam en wat een president op handelsmissies op kan leveren.

Overige genomineerden
Ook in de top-10 belandden de eerdere winnaars Youp van ’t Hek (die bijna wekelijks het ‘bootje’ van de koning memoreert in zijn NRC-column), Marcel van Roosmalen (‘aan het koningshuis had je niets in de oorlog‘), Arjen Lubach (over de 1.5 miljoen voor Amalia) en Peter R. de Vries (over de griekenlandvakantie) die voor het eerst werd genomineerd.

Hoe zijn de genomineerden geselecteerd?

Alle ontvangers van de maandelijkse nieuwsbrief van het Republikeins Genootschap konden kandidaten voordragen. De vragen waren: ‘Wie wil je nomineren als Republikein van het Jaar 2020?’ en ‘Waarom vind je dat deze persoon in 2020 een positieve bijdrage heeft geleverd aan de republikeinse zaak?’. De 10 meest genoemde kandidaten staan in dit artikel.

Wanneer en hoe wordt de winnaar gekozen?

Alleen leden van het Republikeins Genootschap kunnen stemmen op de uiteindelijke winnaar. Zij ontvangen 19 december een stemlink via de nieuwsbrief voor leden. Op 21 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

UPDATE: De winnaar wordt op 22 december bekendgemaakt. De verkiezing is inmiddels gesloten.

46 gedachten over “Republikein van het Jaar 2020: de nominaties”

 1. Bram Van Montfoort

  Onder dit bericht kun je een stemverklaring achterlaten voor de republikein van het jaar en/of het schoothondje van het jaar. Anderen kunnen daarop reageren. Offtopic reacties worden verwijderd.

  1. Thomas Hendriksen

   Ik stem op Willem Alexander omdat hij dit jaar by far de meeste publiciteit van alle andere kandidaten heeft gehaald met zijn geldzaken en zijn Griekenland vakantie. En dat in de Corona crisis. Het Koningschap gaat niet samen met empathie, het is een verdienmodel. Niets mis mee maar niet meer passend in onze democratie.

  2. Het leuke van Max Westerman is dat hij mogelijk een nieuwer publiek aanspreekt. Bij hem het minst sprake van preken voor eigen parochie. Hij krijgt mijn stem.

 2. Sitalsing is een scherpe, inspirerende geest die met de zonnestralen van haar rede modderpoelen van irrationiteit opdroogt en door een wind van verlicht lachen laat wegvoeren. sheila is mijn favoriet!

 3. Geen enkele actie heeft zoveel goed gedaan voor de republikeinse zaak als die van ons koningshuis die midden in de misere naar Griekenland afreisde

 4. van der Horst Ronald

  Ik adviseer iedereen naar de Netflix serie
  The Crown te kijken. Elke latente republikein wordt daar een fundamentalistische republikein van. Ons daaraan gelieerde koningshuis, of wat daar voor door gaat, is niet anders.

  1. Ik adviseer u te beseffen dat geromantiseerde films en series een slecht uitgangspunt zijn voor een mening over feiten, tenzij u bv Trump heet en realiteit bijzaak is.

 5. aart van der gaag

  Max Westerman is voor mij de verraassende figuur “ WA loopt meer in de weg dan dat ie toevoegt op de handelsmissies “
  Zoiets zei Gerard Aalders ook al in zijn boek en ik kwam het vaker tegen ,ik nomineer Max , gewoon omdat ik niet wist dat hij er zo in stond en de meeste journalisten zich niet durven uit te spreken

 6. doe mij de altijd subtiel raakschietende Sitalsing maar, op voorwaarde dat ze als winnares een ”lieve koning” column voor ons schrijft

 7. Ook mijn voorkeur gaat uit naar Sheila Sitalsing. Keer op keer legt zij in haar colums de vinger op de zere plek. Bovendien met veel gevoel voor humor.

 8. L.S.
  De reacties over het koningshuis met name W.A.liegen er niet om. Maar sla Maxima ook niet over die recent samen met Rutte en 2 ministers een “werkbezoek” hebben gebracht aan Klaus Schwab de man achter de “Great reset” Dat Rutte ons land naar de afgrond sleept is erg duidelijk. Voor mij het zoveelste bewijs dat dit hij en het illegale koningshuis uit een ruif eten. Voor mij is W,A. de republikein van het jaar en laat het hem maar weten ook

 9. daniël de boer

  Voor mij is Gerard Aalders de Republikein van het jaar omdat hij niet alleen de huidige monarch maar alle monarchen sinds 1815 treffend typeert op niet-koninklijke eigenschappen. Trouwens in een republiek heeft het woord koninklijk geen bestaansrecht, alleen voor de verleden tijd, en in sprookjes.

 10. L.S.
  De reacties over het koningshuis met name W.A.liegen er niet om. Maar sla Maxima ook niet over die recent samen met Rutte en 2 ministers een “werkbezoek” hebben gebracht aan Klaus Schwab de man achter de “Great reset” Dat Rutte ons land naar de afgrond sleept is erg duidelijk. Voor mij het zoveelste bewijs dat hij en het illegale koningshuis uit een ruif eten. Voor mij is W,A. de republikein van het jaar en laat het hem maar weten ook

 11. Voor mij is Gerard Aalders wederom de titel Republikein van het jaar 2020.
  De uitgave van het Oranje Zwartboek geeft uiting aan het constant uitdiepen van het geldverspillende,leugenachtige koningshuis.
  Je zou toch verwachten dat het Nederlandse volk eens wakker wordt.
  In deze Corona tijd is er genoeg tijd om daar eens goed over na te denken met het lezen van dit boek.

 12. Jan Pieter Visser

  Ik nomineer Gerard Aalders.
  Zijn Zwartboek Oranje zou verplichte literatuur moeten zijn tijdens geschiedenislessen op middelbare scholen.
  Het is altijd erger dan je denkt.
  Verlos Nederland van de Oranjes en verlos de Oranjes van de hypocrisie en leugenachtigheid, om van hun onmetelijke geldzucht niet te spreken.
  De hoogste tijd voor de republiek.

 13. Uit strategisch oogpunt zou het Willem-Alexander moeten worden: wij zijn van het koningshuis af en bieden hem een baan aan,
  Kijken wij naar de verdiensten van de kandidaten dan moet het mijns inziens
  Gerard Aalders worden, die heeft bij uitstek bijgedragen aan het inzicht van de kwalijke invloed van een koningshuis en de demoraliserende invloed op die mensen zelf. Met vriendelijke groet, Hans Nolte

 14. Schoothond(je) van de afgelopen jaren is Mark Rutte.
  Sheila Sitalsing is voor mij de republikein van het jaar, hoewel Max Westerman en Youp van ’t Hek prominent in het steeds grotere zoemkoor op de achtergrond staan, gedirigeerd door Gerard Aalders.
  Kan het RG geen documentaire serie maken op basis van dit boek?
  Een integere, intelligente en sociaal bewogen president zoals Sergio Mattarella in Italië laat zien hoe het ook kan.

 15. Uit publicitair oogpunt is WA de beste, maar dat zal bij het grote publiek minder goed begrepen worden. Daarom kies ik Youp v h Hek vanwege de manier waarop hij vrijwel wekelikks het koningshuis te kijk zet

 16. Ik stem op Johan Derksen, hij weet feilloos te zeggen waar het op staat .
  Johan is een van de weinige BN-ers die geen blad voor de mond neemt en dat kan niet genoeg gewaardeerd worden.

  Mijn persoonlijke mening is dat het onmenselijk is om kinderen(de “prinsessen”) 24/7 in een corset van verplichtingen te persen, levend in een onwerkelijke wereld die losstaat van het échte,harde leven en waarin zij voortdurend er op bedacht moeten zijn dat ze onder een loep leven en elke stap die ze maken buiten de paleishekken met argusogen wordt bekeken. Dit is, in mijn ogen, geen leven voor een kind en ik zou dit mijn kinderen nooit aan willen doen.

 17. Voor mij is Sheila de Republikein van het jaar met WA als goede tweede. Niet de geschiedenis maar het heden zal de belangrijkste drijfveer zijn om het koningshuis af te schaffen. Sheila laat keer op keer zien waar WA en zijn Argentijnse gemaal de plank mis slaan. Nederland zal vandaag of morgen zien dat we van dat zootje ongeregeld af moeten.
  Harry

 18. Mijn stem gaat uit naar Sheila Sitalsing. Alleen al om het feit dat een vrouw met andere ogen naar een man kijkt, dan een man naar een man!…
  Bovendien laat Sheila zien dat er onder mannen ook “domme blondjes” voorkomen!…

 19. Toen ik foto’s van mezelf in 1946 zag (een scharminkeltje) net 10 jaar ouden die vetweiers in dikke bontjassen uit het vliegtuig zag was het sprookje van een “Koningshuis “in een klap over.Als het moeilijk word zijn de Oranjes weg , dus hoe eerder hoe beter

  1. Bram Van Montfoort

   De link staat in de nieuwsbrief. Ontvangt u deze niet? Laat het dan even weten en we zoeken uit wat er aan de hand is.

 20. Mark Rutte als schoothondje; hij lacht alle kritiek op de Oranjes weg of doet alsof ie het niet snapt.
  Republikein van het jaar: toch weer Gerard Aalders. Wanneer zijn laatste boek “Oranje Zwartboek” door alle Nederlanders gelezen zou worden, was het volgens mij snel gedaan met die Oranje-kliek!

 21. Maakt niet uit wie. Blijft preken voor eigen parochie. Winnaar verplichten anders dan middels boek of artikeltje het ongezonde volksempfinden in deze aan de kaak te stellen. Toch maar Johan Derksen?

 22. Op basis van het bereik en de invloed die daarmee samenhangt, en daarnaast de begrijpelijkheid van de keuze voor een kandidaat kom ik tot het volgende:
  1. Johan Derksen want zijn programma bereikt veruit de meeste mensen en hij weet het treffend te verwoorden. Grote kans dat hij er als winnaar iets over zegt tijdens zijn programma.
  2. Lubach weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen en zijn bereik is misschien net zo groot als dat van Derksen.
  3. Max Westerman. Ook zijn publiek is groot en hij heeft het ‘Koning Koopman’ sprookje vakkundig onderuit gehaald.
  4. Gerard Aalbers met zijn heerlijke boek, alleen leest niet iedereen boeken.
  5. Sheila Sitalsing schrijft elke keer weer een mooie column en de ‘lieve koning’ stukjes raken precies de juist snaar. Helaas is de krant niet populair onder het grote publiek.
  6. W.A. is de leukste kandidaat en het zou bijzonder komisch zijn om hem als republikein van het jaar te kiezen. Waarschijnlijk kost het veel moeite om uit te leggen waarom hij is verkozen.

  Zoals Henk hierboven al zegt: het blijft preken voor eigen parochie. Daarom denk ik dat met een keuze op Derksen de kans het grootst is dat het Republikeins Genootschap meer naamsbekendheid krijgt.

 23. Ik zou ze allemaal willen nomineren omdat ze allemaal dappere mensen zijn ,maar als ik moet kiezen zal het Johan Derksen zijn omdat hij met zijn programma een groot publiek bereikt .

 24. Hoewel andere kandidaten wellicht een grotere naamsbekendheid genieten, wat mij betreft toch Sheila Sitalsing. Want niet het vele is goed, maar het goede is veel.

 25. Gerard de Koning

  WA, want dat levert de meeste publiciteit op onder oranjeklanten, en plant hopelijk een langwerkend splijtzwam in hun adoratie.

 26. Ik nomineer mijzelf !
  Hoewel ik geen prijs behoef …….kan ik wel zeggen dat Willem-Alexander en zijn gezin bakken geld kosten .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *