RTL ontdekt: Oranjes krijgen betaalde belasting gewoon weer terug

De vermogensbelasting die de leden van het Koningshuis sinds de jaren ’70 moeten betalen, wordt via een geheime compensatieregeling weer teruggestort. Dat meldt RTL Nieuws gisteravond.

“Sinds de jaren 70 moeten de Oranjes belasting betalen over rendementen van hun vermogen, zoals aandelen en spaargeld. RTL Nieuws zag deels staatsgeheime documenten in uit de periode 1969-1973, waaruit blijkt dat de toenmalige koningin Juliana een extra bedrag toegekend kreeg om haar te compenseren voor de belasting die ze voortaan moest betalen,” aldus het artikel op de website van RTL.

Hoe hoog de compensatie precies is, kon RTL zelfs na inzage van de documenten niet met zekerheid vaststellen. De documenten zijn onduidelijk en “onvoldoende transparant”, zo stelt de redactie. Vermoedelijk ging het in de jaren ’70 om zo’n €150.000,- per jaar, maar is dat bedrag inmiddels opgelopen.

Prins Bernhard

De compensatieregeling kwam tot stand onder druk van Prins Bernhard, die zich bij de onderhandelingen vrij hard heeft opgesteld. Ambtenaren van het ministerie van Financiën waren het niet eens met de regeling, en noemden het “absoluut onjuist”. Uiteindelijk bezweken ze toch onder de druk.

1 gedachte over “RTL ontdekt: Oranjes krijgen betaalde belasting gewoon weer terug”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *