De Republiek als verkiezingsthema

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn pas op 15 maart 2017, maar de campagne lijkt af en toe al in volle gang. Enkele partijen hebben zelfs al hun verkiezingsprogramma gepresenteerd, met daarin ook enkele paragrafen gewijd aan de rol van het koningshuis.

GroenLinks schrijft ronduit dat Nederland een republiek moet worden. Dit is volgens de partij van Jesse Klaver echter wel een proces van de lange adem, en dus moeten eerst tussenstappen genomen worden. “De Koning moet geen onderdeel meer uitmaken van de regering en niet langer voorzitter zijn van de Raad van State,” aldus GroenLinks, en “Krampachtigheid rond uitspraken van leden van het Koninklijk Huis is niet meer van deze tijd. Als het Koninklijk Huis alleen nog een ceremoniële functie heeft, kunnen de leden van het Koninklijk Huis grotere vrijheid krijgen; bijvoorbeeld om in het openbaar hun mening te geven.” Ook de financiële uitspattingen van de monarchie wil GroenLinks aanpakken.

Ook D’66, de partij van NRG-lid Salima Belhaj, is voor deze hervormingen van het koningshuis. De van oorsprong liberale partij is echter afgestapt van het doel om Nederland uiteindelijk om te vormen tot republiek. Zogenoemde “modernisering” van het koningshuis volstaat, aldus D’66.

Veel partijen, waaronder regeringspartijen VVD en PvdA, moeten hun programma nog presenteren. Het blijft echter de vraag welke gevestigde partij zich niet alleen in woord, maar ook in daad wil inzetten voor een democratisch gekozen staatshoofd in Nederland. Enkele kleine partijen die momenteel nog niet in de kamer zitten hebben wel concrete stappen in hun programma’s opgenomen. Zo wil de Reform Partij bijvoorbeeld een referendum over het koningshuis, waarin de Nederlandse bevolking zich rechtstreeks kan uitspreken. De vraag is echter of deze partijen in maart volgend jaar echt een vuist zullen kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *