NRG start onderzoek naar kosten koningshuis

Het Nieuw Republikeins Genootschap gaat onderzoeken wat de monarchie ons jaarlijks kost. Het onderzoek wordt uitgevoerd door professionele onderzoeksjournalisten en experts. Er wordt ook een meldpunt geopend voor tipgevers en klokkenluiders: WillyLeaks.

Om het onderzoek te financieren, is het NRG vanaf vandaag begonnen met een crowdfundingsactie.

Niemand weet precies hoeveel het koningshuis ons kost. De officiële begroting die jaarlijks wordt gepresenteerd, maakt alleen melding van enkele basisuitgaven zoals de uitkeringen van Willem Alexander en Maxima, de kosten van de zogenaamde Dienst van het Koninklijk Huis en de vliegkosten die de koning maakt bij staatsbezoeken.

Grote kostenposten als beveiliging en het onderhoud van de paleizen (en bijvoorbeeld De Groene Draeck), worden in dit document niet genoemd. Journalisten van RTL ontdekten onlangs dat de Oranjes het kleine beetje vermogensbelasting dat ze moeten betalen, via een geheime constructie weer terugkrijgen.

Er zijn op dit moment dus geen goede bronnen voorhanden die de totale kosten van de monarchie weergeven. Dat willen wij veranderen. We gaan met de hulp van professionele journalisten en andere experts uiteindelijk alle kosten van de monarchie op een rijtje zetten in één overzichtelijk rapport. Dit rapport wordt openbaar toegankelijk gemaakt. De crowdfundingsactie om het onderzoek te bekostigen, is inmiddels van start gegaan.

WillyLeaks
Om potentiële bronnen en tipgevers te bemoedigen naar voren te komen, heeft het NRG inmiddels het meldpunt WillyLeaks geopend. Mensen die dicht bij het vuur gewerkt hebben of die over relevante informatie beschikken met betrekking tot de financiën van de Oranjes, kunnen zich melden via DEZE LINK of via willyleaks@derepublikein.nl.

Europese Samenwerking
Het onderzoek wordt uitgevoerd in een Europees samenwerkingsverband tussen de zeven lidstaten van de Alliance of European Republican Movements (AERM), zodat we uiteindelijk de kosten van het Nederlandse koningshuis met dat van andere monarchieën in Europa kunnen vergelijken.

De Britse organisatie Republic is ons al voorgegaan met een grootschalig onderzoek in 2015, waaruit bleek dat de werkelijke kosten van de monarchie maar liefst acht keer zo hoog (!) liggen als aanvankelijk werd gedacht. Dit jaar verschijnt zo’n rapport niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Zweden, Denemarken, Noorwegen, België en Spanje; en dus ook in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *