Republikeinen langs de route in Groningen

Net als ieder jaar is het niet toegestaan om tijdens Koningsdag te demonstreren in de nabijheid van de monarch en zijn familie. Toch trekt het Republikeins Genootschap er ook vandaag weer op uit om van zich te laten horen.

Belangrijk in het ‘protest dat geen protest mag heten’ is de kritiek op het aandeel van de koning in oliebedrijf Shell dat gasboringen uitvoert in de provincie die tot aardbevingen en miljarden schade hebben geleid. De RVD ontkent dat Willem Alexander persoonlijk een belang heeft in het bedrijf en aldus verantwoordelijk gesteld kan worden voor de problemen. De meeste experts en ook het RG kraken deze stelling en zeggen dat het vermogen van de monarch, net als bij de meeste andere super-vermogende families is ondergebracht in anonieme stichtingen en buitenlandse financiële constructies; bedoeld om publieke aandacht af te wenden en inzicht in de totale grote van het Oranjekapitaal te vermijden. Motto van het verzet in Groningen van de republikeinen is dan ook ‘Dat aandeel Shell- dat heeft hij wél’. De RG’ers krijgen veel steun van Groningers en mensen die zich boos maken over de omgang met de slachtoffers van de aardbevingen in de regio.

6 gedachten over “Republikeinen langs de route in Groningen”

 1. Tim Barendsen

  Beste Jasper, Ik bewijs graag dat hij die aandelen heeft. Als hij ze heeft, betaal jij dan mijn uren voor het verzamelen van het bewijs.€ 25,00 per uur. Ik denk dat het me aardig wat uren kost. Het koningshuis zal nl. alles doen om het te verbergen. Je durft niet!

 2. Tim Barendsen

  En als blijkt dat Willem de aandelen wel heeft, schenk ik de ontvangen uren kostenvergoeding aan het Republikeins Genootschap.

 3. Jasper, dat is een behoorlijk schandalige houding in deze zaak. Als we zo gaan beginnen, laat SHELL, net als bijvoorbeeld Exxon Mobile, ABN AMRO en ING GROEP de aandeelhouders bekend maken en vrij geven. In het belang van de bevolking, democratie en vrijheid, als ook bezittingen, zoals blijkt thans in Groningen, lijkt mij dat zeer belangrijk.

 4. Te triest voor woorden dat mijn enigszins kritische, maar zeker niet beledigende reactie is verwijderd. Als het RG ook al niet tegen kritiek kan kunnen ze er beter maar helemaal mee stoppen.

  Voor de goede orde: ik ben zelf ook republikein, en het doel van mijn reactie was om jullie scherp te houden en te proberen ervoor te zorgen dat jullie wat langer nadenken voordat jullie wat roepen. Met jullie huidige boodschap en toon gaan jullie de (vermeende) meerderheid van twijfelaars en praktisch ingestelde monarchisten echt niet overtuigen om republikein te worden.

  Ik zou het zeer op prijs stellen als
  a. mijn reactie wordt teruggezet (als dat kan, uiteraard), zodat andere lezers ook snappen waar Tim en Erwin op reageren
  en b. als iemand van het RG contact met mij zou kunnen opnemen om dit nog wat nader te bespreken.

 5. > Te triest voor woorden dat mijn enigszins kritische, maar zeker niet beledigende reactie is verwijderd. Als het RG ook al niet tegen kritiek kan kunnen ze er beter maar helemaal mee stoppen.

  Dat klinkt alsof iemand van republikeinen.nl het spoor bijster is. Graag uitleg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *