RG volop in het nieuws door koningshuiskosten-rapport

Het RG is afgelopen dagen volop in de media geweest met het rapport over de kosten van het koningshuis. Alle grote nieuwsprogramma’s, kranten en nieuwssite’s besteedden aandacht aan de cijfers van de republikeinen en de achtergrond van onze beweging.

Een overzicht van de meest in ’t oog springende berichten (klik op de namen om de artikelen en uitzendingen te bekijken en radio-programma’s te beluisteren):

Televisie

Het NOS Journaal (vanaf 19.00 min) besteedde de hele dag aandacht aan het rapport en liet hoofdonderzoeker René Zwaap aan het woord over zijn onderzoeksmethoden en het ‘Shell-aandeel’. In de uitzending van 20u kwam premier Rutte kort aan het woord. Hij stelde dat de overheid al duidelijk is over alle bonnetjes van de Oranjes.

Ook RTL Nieuws en RTL Boulevard gingen kort in op het rapport. In Boulevard-uitzending op maandag 30 april wordt verder gesproken over het rapport. Het bestuur van het RG is voor het programma uitgenodigd om commentaar te geven.

Hart van Nederland, het actualiteitenprogramma van SBS bracht een interview met secretaris Floris Müller over het rapport en Justine Marcella van het tijdschrift Vorsten.

Radio

Het radiojournaal van het ANP ging een dag lang in op het rapport en de cijfers in zijn korte berichtgeving. Na de presentatie van het rapport sprak Hans Maessen in de uitzending van BNR. Vorsten-hoofdredactrice Justine Marcella gaf commentaar maar bleek weinig inzicht in economische cijfers. Later was Maessen in de uitzending van RTV Noord. De voorzitter van het RG deed een interview vanuit het Groninger Museum. In het NPO 1 radioprogramma ‘De Nieuws BV’ mocht secretaris Müller in de debat met voorzitter van de Bond voor Oranjeverenigingen Pieter Verhoeve. Vooral de stelling dat de Oranjes ‘zoveel opleveren tijdens staatsbezoeken’ kwam de koningshuis-fan en SGP-burgermeester op flinke kritiek te staan.

  

(Online-)kranten en magazines

NOS besteedde aanvankelijk alleen een langer artikel op de site aan de cijfers. Later zou de omroep ook in het middagjournaal en de uitzending van het nieuws om 20u aandacht aan het onderwerp geven. Teletekst publiceerde het nieuws over het rapport. In het artikel kwamen vooral de gederfde belastinginkomsten aan bod. RTL Nieuws hield een artikel op de site met een link naar het rapport. Opvallend genoeg lieten veel journalisten een verwijzing naar de cijfers achterwege. RTLZ zette de nieuwe cijfers in een informatief artikel op zijn website.

Ook De Telegraaf plaatste een bericht over het rapport op zijn voorpagina. De ‘krant van wakker Nederland’ is doorgaans bijzonder Oranjegezind maar toonde zich, hoewel cynisch, geïnteresseerd in de cijfers. Gratis krant Metro volgde met een artikel op de site en (de volgende dag) een korte beschouwing in de papieren uitgave. Het Financieel Dagblad (FD) zou het Financieel Dagblad niet zijn als het ieder rekenwerk dat niet op de eigen redactie verricht is, onderuit zou halen. De krant kopieerde de stelling van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de cijfers ‘giswerk’ zijn.

NRC Handelsblad hield zich niet aan het met de pers afgesproken embargo. De krant publiceerde de avond voor de officiële publicatie van het rapport een artikel over de nieuwe cijfers rond de koningshuisfinanciën.

Het Amsterdamse dagblad Het Parool haalde aan dat het koningshuis ‘met stip het duurste is van Europa’. Twee dagen na alle commotie schreef opiniemaker Kevin Levie in het Parool dat ‘Amsterdam Koningsdag moet afschaffen’.

Na publicatie, om elf uur riep de populaire site GeenStijl – met wekelijks miljoenen bezoekers –  in navolging van het RG, het koningshuis op om openheid van zaken te geven. Het artikel kreeg ruim 300 reacties en was een van de meest gelezen op het medium van de week. POWNED, de omroep van GeenStijl, schreef in geheel eigen toon een verhaal over het rapport: ‘Koningsdag is een dag waarop tegenstanders [van de monarchie] van zich laten horen.’ Concurrent Fok! schreef een even scherp, maar positiever stukje.

Quote analyseerde de cijfers van de republikeinen. Ieder jaar weer doen de rekenmeesters van ‘het bijtertje onder de zakenbladen’ een verwoede poging om tot een schatting van het vermogen van de Oranjes te komen. Zelfs tijdschrift Vorsten ging in op het nieuws. In de kop vermeed het blad ieder mogelijk bericht. The Post Online bracht de cijfers, maar stelde tegelijkertijd dat ‘Republikeinen vanzelfsprekend tot een hoog bedrag komen in hun berekeningen.

Online nieuwskanaal MSN volgde met een informatief stuk van het ANP zoals dat bij publicatie was afgegeven.

Veel regionale en lokale nieuwszenders, kranten en bladen namen het nieuws over het rapport over het huishoudboekje van de Oranjes over. Een van de best bezochte kanalen bleek de site van RTV West. Het Dagblad van het Noorden bracht niet alleen de cijfers, maar vroeg zijn lezers ook of ze zich konden vinden in de aangepaste begroting. De zogenoemde ‘poll’ werd door enkele honderden bezoekers ingevuld. Het dagblad vervolgde zijn berichtgeving over het onderwerp op 26 april een interview met secretaris Müller; de krant maakte zicht zorgen of dat ‘oranjeliefhebbers nog wel van hún feestje kunnen genieten als de republikeinen zich langs de route bevinden.’

Dutchnews.nl, het populairste blog voor expats in Nederland vertaalde het nieuws en verbaasde zich vooral over het feit dat de Oranjes het duurste koningshuis vormen op het continent. De Hogeschool Utrecht bracht op de site voor journalistiekstudenten een interview met secretaris Müller over het rapport en de wenselijkheid van een monarchie in Nederland.

 

3 gedachten over “RG volop in het nieuws door koningshuiskosten-rapport”

 1. Nep koning en nep koningin zijn erg brutaal en abnormaal, om hun geldzucht…..
  Terwijl bejaarden amper krijgen………
  Nep koning is toch een gewone Nederlander….!
  Ik schrok wel, waarom nep koning nog steeds bestaat….
  Beter aftreden en ze gaan naar Argentinië op eigen kosten en geen koningssalaris meer!!

 2. Maartje Verleg

  Je moet maar durven, om `12,45 miljoen aan levensbehoefte uit te geven! Zo‘n koning en koningin, kunnen we missen als kiespijn. De studenten moeten betalen voor hun studies? Uiteraard kan dat niet zonder een lening af te sluiten. Als de student zijn/haar studie heeft afgerond, moeten ze de lening van duizenden euro‘s terug betalen.
  – Als een artiest of beeldend kunstenaar een atelier wil huren kost dat een hoop geld, die de meesten niet kunnen betalen.
  – Er moet een nieuwe opzet voor werkende moeders komen, maar daar is geen geld voor!
  – De regering wil de mensen met een beperking, discrimineren door hun op het minimumloon te degraderen, zo dat ze geen recht meer hebben na‘ lange jaren van arbeid op hun A.O.W. – En dat is de bezuiniging, waar de regering Rutte mee bezig is.
  Dan moet de koning en koningin zich toch doodschamen, om een levensstijl van 12,45 miljoen aan jaarlijkse dagelijkse uitgaven van ons belastinggeld uit te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *