Republikein van het Jaar: Gerard Aalders

Historicus, schrijver en publicist Gerard Aalders is dit weekend door het Republikeins Genootschap (RG) uitgeroepen tot republikein van het jaar 2018. CDA-leider Sybrand Buma kreeg de titel ‘Schoothondje van het Jaar’ vanwege zijn eerdere plannen om scholieren voor de les het Wilhelmus te laten zingen.

Het genootschap stelt dat Aalders een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan een ‘eerlijke geschiedschrijving over de monarchie’. Volgens de republikeinen is het door tegenwerking van het Koningshuis, de Rijksvoorlichtingsdienst en weinig kritische journalisten buitengewoon moeizaam om over misstappen van de Oranjes te publiceren in Nederland.

De verkiezing van Republikein werd voor de vijfde keer gehouden door het Republikeins Genootschap om ‘mensen te eren die discussie over onze staatsvorm mogelijk maken en een inhoudelijke bijdrage leveren aan het debat over de wenselijkheid van de monarchie.’

Runner-up: Marcel van Roosmalen

Tweede in de race werd commentator en schrijver Marcel van Roosmalen die afgelopen jaar flinke kritiek uitte op de bijbaantjes van de Oranjes. ‘Een huisjesmelker als Prins Bernhard jr. is geen prins’, zei hij eerder in een radio-column. Arjen Lubach kreeg een eervolle derde plek. De cabaretier won de republikeinse prijs al eens in 2015 toen hij zich in zijn programma uitriep tot Farao der Nederlanden om het stelsel van erfopvolging belachelijk te maken.

Einde aan ophemeling Wilhelmina

Kritische biografie Wilhelmina

Aalders was jarenlang als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en schreef meerdere boeken over de Oranjes. In 2018 verscheen zijn laatste werk ‘Wilhelmina. Mythe, fictie en werkelijkheid’ waarin de rol van de overgrootmoeder van Willem-Alexander als oorlogs-koningin ernstig in twijfel getrokken wordt.

Wilhelmina werd niet serieus genomen door de leiders van de Geallieerden en was onkundig als leider van het verzet in bezet-Nederland, aldus Aalders. Dat de meeste Nederlanders desondanks een positief beeld hebben van de vorstin is volgens de onderzoeker omdat Wilhelmina ‘voor haar dood veel documenten die haar oorlogs-imago aantastten, vernietigd heeft.

Schoothondje van het Jaar

Allemaal staand het Wilhelmus zingen

Sybrand Buma kreeg de oneervolle titel ‘Schoothondje van het Jaar’; volgens de republikeinen buigt de CDA-leider te veel naar het koningshuis. Vooral zijn plannen om schoolkinderen iedere dag staand het volkslied te laten zingen, kwam de politicus op hoon van de republikeinen te staan. In de campagne voor de landelijke verkiezingen opperde Buma maart 2017 in een interview met De Telegraaf dat kinderen het Wilhelmus uit hun hoofd zouden moeten leren om hen zo normen en waarden bij te brengen. Dat voorstel haalde het niet in de formatie. Vorig jaar werd NOS Schoothondje van het Jaar genoemd vanwege de ‘eenzijdige berichtgeving over de monarchie’.

Kwart Nederlanders voor de Republiek

Het Republikeins Genootschap is de grootste republikeinse vereniging van Nederland en ontstond in 2017 door een fusie van het Nieuw Republikeins Genootschap en het Republikeins Genootschap. De vereniging heeft ongeveer 2.000 betalende leden en ruim 4.000 sympathisanten. Onderzoek van actualiteitenprogramma 1Vandaag en het Reformatorisch Dagblad rond koningsdag laat zien dat ongeveer twee-derde van de Nederlanders vóór behoud van de monarchie is. Wel is een groeiend aantal Nederlanders van mening dat de koning en zijn familie géén politieke invloed meer zou moeten hebben. Een kwart van de Nederlanders spreekt zich uit voor de republiek.N

4 gedachten over “Republikein van het Jaar: Gerard Aalders”

  1. Met Gerard Aalders is de juiste man op de juiste plek gekozen, namelijk plek 1!
    Overigens, de opmerking dat twee derde van de Nederlanders de monarchie aanhangt is maar een veronderstelling. Er zijn wel onderzoeken gedaan, maar door de Nationale omroep, dus totaal onbetrouwbaar.

  2. Gerard Aalders is volkomen terecht verkozen als Republikein van het Jaar 2018, gefeliciteerd.
    Youp van ’t Hek daarentegen vindt het kennelijk beneden zijn waardigheid om als Republikein van het jaar 2017 de daaraan verbonden prijs in ontvangst te nemen met de eveneens daaraan verbonden publiciteit.
    Wellicht toch wat koudwatervrees bij de gevierde cabaretier om zijn ontegenzeggelijk ook Oranjegezinde bewonderaars misschien ietwat van zich te vervreemden met een mogelijk mindere omzet…….

  3. Gerard Aalders had wat mij betreft al veel eerder op de “troon” geplaatst moeten worden als repblikein van het jaar. Zijn boeken zijn ontluisterend goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *