Top 10 Republikein van het Jaar 2018

Welke Nederlander heeft in 2018 het meest bijgedragen aan de republiek? We vroegen een paar weken geleden om nominaties en ontvingen vele reacties. Waarvoor dank!

Dit zijn de top 10 kandidaten.

Onze leden mogen nu (via de nieuwsbrief) een top 3 uitkiezen. Op de ALV van 12 januari bepalen we een definitieve winnaar (word vandaag nog lid en stem mee!)

Khadija Arib (10)

Voorzitter Tweede Kamer

Hield de Koning buiten de formatie.

Motivatie: ‘Deze sterke en prachtige vrouw bewaakt het democratische proces in de 2e kamer en is wars van koninklijke franje’

Percentage van de stemmen: 1%

Midas Dekkers (9)

Bioloog

Sprak Hans van den Bergh Lezing uit over Republiek, Monarchie & Dierenrijk.

Motivatie: ‘Midas heeft altijd een verrassende onafhankelijke mening’

Percentage van de stemmen: 2.1%

Pieter Klein (8)

Journalist RTL

Doet onderzoek naar de kosten van het Koningshuis.

Motivatie: ‘Voor zijn gedegen onderzoek naar de kosten van het koningshuis.’

Percentage van de stemmen: 3.1%

Maarten van Rossem (7)

Historicus


Motivatie: ‘In interviews en colleges plaatst hij stelselmatig vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid van het huis Oranje en beargumenteert waar in het collectieve Nederlandse geheugen de denkfouten zitten die tot de acceptatie geleid hebben.’

Percentage van de stemmen: 4.7%

Won eerder al in 2016

Arjen Lubach (6)

Presentator Zondag met Lubach


Neemt in zijn show Zondag met Lubach de monarchie genadeloos op de hak.

Motivatie: ‘Op een komische moderne manier zeggen waar je voor staat.’

Percentage van de stemmen: 4.7%

Won eerder al in 2015

Hans Goedkoop (5)

Presentator Andere Tijden

Besteedde in Andere Tijden (VPRO/NTR) aandacht aan een vergeten ‘koninklijke leugen

Motivatie: ‘Hans Goedkoop bedrijft op objectieve en zorgvuldige wijze onderzoeksjournalistiek. Zijn programma schuwt daarbij heilige huisjes niet en spaart gelukkig het koningshuis ook niet.’

Percentage van de stemmen: 5.2%

Femke Merel van Kooten (4)

Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren

Stak als Kamerlid (PvdD) een stokje voor de jaagsubsidie van Willem-Alexander.

Motivatie: ‘Pakt de zaak op praktische en doeltreffende wijze aan .’ – ‘Haar actie tegen de jaagsubsidie groots in al onze media’

Percentage van de stemmen: 9.4%

Johan Derksen (3)

Commentator Veronica Inside

Spreekt zich in populaire voetbalshow Veronica Inside uit tegen het koningshuis.

Motivatie: ‘ Is gast in populair en veel bekeken programma en bereikt dus veel mensen.’ – ‘Met duidelijke taal een heel groot publiek aanspreken, beter kan je het niet wensen als republikein’

Percentage van de stemmen: 14.6%

Marcel van Roosmalen (2)

Columnist De Nieuws BV & NRC

Rekent in zijn columns (NRC & Radio 1) op messcherpe wijze af met koninghuisvererering

Motivatie: ‘ Met zijn columns weet hij rustig en vermakelijk het belachelijke van de monarchie te benoemen.’

Percentage van de stemmen: 21.4%

Gerard Aalders (1)

Biograaf van o.a. Bernhard & Wilhelmina

Won in 2017 op een haar na. Schrijft in 2018 kritische biografie over Wilhelmina.

Motivatie: ‘De meest inhoudelijke ondergraver van de mythe van Oranje. Onvermoeibaar en wetenschappelijk onbetwistbaar.’


Percentage van de stemmen: 23.4
%

11 gedachten over “Top 10 Republikein van het Jaar 2018”

 1. ….”Jan Marijnissen staat al tientallen jaren voor de invoering van de republiek”…???? Hebben jullie geen documentaire gezien van zijn afscheid? Tijdens het filmen bij hem thuis, men ook een portret van koningin aantrof. Ja, een groot bewonderaar is deze meneer van monarchie (privé). Geen nominatie voor ambivalente bestuurders. Was het inderdaad anders, dan hadden we inmiddels een andere bestuursvorm gehad.

  1. Bram Van Montfoort

   Even los van de vraag of Jan Marijnissen privé wel of niet fan het koningshuis is (hij heeft zich in het openbaar in ieder geval duidelijk voor de republiek uitgesproken); de nominatieronde stond open voor iedereen en in totaal minder dan 1% van de inzendingen betrof Jan Marijnissen.

   1. Hallo Bram,

    Ambivalentie draagt bij dat men op 2 stoelen kan zitten en dat met jou goed (af) keuring (mag je zelf kiezen) ??? Dan ga ik liever voor Meer Democratie “die hielpen ook de Catalaanse Republiek”!!!

 2. Het feit dat complotgekkie Erwin L. hier (weer) genoemd wordt is voor mij opnieuw een bevestiging om geen lid te worden van het RG. Overigens vraag ik mij ernstig af of de genomineerden echt allemaal republikein zijn, en niet gewoon kritische monarchisten. Ik zou dat eerst verifiëren voordat de lijst definitief is.

  1. Bram Van Montfoort

   De nominatieronde stond volledig open dit jaar en er is ook iemand die Erwin Lensink heeft genomineerd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij als vereniging daar achter staan. Over de verkiezingsprocedure kunnen we het uiteraard hebben op de Algemene Ledenvergadering en ik denk juist dat kritische republikeinen zoals jij zelf daar een bijdrage aan kunnen leveren. De Republikein van het Jaar hoeft niet per se iemand te zijn die zelf een republiek wil, maar kan ook iemand zijn die aan de republikeinse zaak heeft bijgedragen.

     1. Jasper Blikkenhorst

      Ja, man. Laten we een complotdenker met ernstige psychische problemen, die niks anders gedaan heeft dan republikeinen een slechte naam geven, een prijs geven. Briljant.

 3. Hier wil ik toch graag op reageren. Wat een onzin van Bram van Montfoort en Jasper B likkenhorst. Het fiduciaire geldstelsel en de rol van de familiebankiers als de Rothschilds, de Koninklijke Familie, Rockefeller en Wallenberg van de Stichting BIlderberg Meetings is dermate belangrijk, voor een ieder, dat dit met recht aandacht verdiende bij de bezuinigingen van Prinsjesdag 2010 en thans noch steeds. Er is een grote crisis op komst, die zorgvuldig beleid noodzakelijk maken, zoals ook Burgerinitiatief Ons Geld wenst.

  1. Nu ik dit zo terug lees, wil ik ook reageren op het feit, dat sommige criticasters en republikeinen en blijkbaar ook het huidige bestuur van Republiek / Republikeins Genootschap trappen in de framing, die er via politie (politie woordvoerder Wim Hoonhout van de politie Den Haag valselijk en leugenachtig direct na het incident op Prinsjesdag 2010) en de Main Stream Media (vooral De Telegraaf, het AD en de NOS, die mij allen nooit een interview hebben gegund) is verspreidt. Dit helpt de republikeinse zaak niet, dus ga hier svp niet in mee! Ook ik maak, net als ieder ander trouwens fouten, maar dat wil niet zeggen, dat ik alleen maar in mijn leven fout gehandeld heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *