Republikein Roelof Nelissen overleden

Oud-vicepremier en ABN Amro topman Roelof Nelissen is op 88-jarige leeftijd in Hilversum overleden, zo bericht de NOS. Hij was midden jaren negentig een van de oprichters van het Republikeins Genootschap.

Oprichter Republikeins Genootschap

Nelissen baarde in 1996 opzien door de monarchie (‘het laatste taboe’) ter discussie te stellen. Samen met o.a. Elsevier topman Pierre Vinken richtte hij het Republikeins Genootschap (RG) op. Tijdens de oprichtingsvergadering schudden ze elkaarde hand en klonk er ‘leve de republiek’.

TIP: De onstaansgeschiedenis van het (Nieuw) Republikeins Genootschap

Christendemocraat én republikein

Ten onrechte wordt in Nederland soms gedacht dat republikeinen een bepaalde politieke kleur hebben. Ze zouden uiterst links of rechts zijn. Roelof Nelissen is een prominent voorbeeld dat het tegendeel bewijst. Hij was als KVP-minister (voorloper CDA) juist een exponent van het christelijke politieke midden.

TIP: Zijn republikeinen links of rechts?

1 gedachte over “Republikein Roelof Nelissen overleden”

  1. Jaap van Dijken

    Ik ben een tijdje lid geweest van het RG, maar kwam er al snel achter dat haar activiteiten slechts wat intellectueel gerommel in de marge was, en geen enkele zoden aan de dijk zette. Als zo’n 25% van de Nederlandse bevolking republikein is, dan is het beter het RG om te zetten in een politieke partij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *