Een beetje dom – Máxima & Bin Salman

Het leven van een vorst gaat niet altijd over rozen, hoor. Ook de Oranjes hebben het af en toe behoorlijk hard te halen, zo las ik in een stukje van een trouwe paleisjournalist een week na Máxima’s omstreden ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, de familievriend die naar verluidt opdracht gegeven zou hebben om zijn landgenoot en journalist Jamal Khashoggi aan stukken te snijden. ‘Kan diet nou écht niet op een ander moment?’, zou de gefrustreerde Oranjevrouw door de kale paleisgangen geschreeuwd hebben, ‘we zietten miedden in verhuizing en moeten binnenkort ook nog met vakantie’.

Na jaren in een simpele Wassenaarse bouwkeet te zijn ondergebracht, mocht de Argentijnse deze zomer eindelijk in een écht paleis wonen. Haar intrek in het voor ruim 63 miljoen euro verspijkerde Huis ten Bosch – compleet met een behang van Oranjespuug – werd volledig verpest, jankte de vorstin. Net als de aanstaande vakantie van het gezin in de riante met geld van de burger opgehoeste miljoenenvilla in Griekenland. De motoren van de spiksplinternieuwe Oranje privéjet – écht niet de allerdikste, zo verzekerde de regering die bijkans ook eens aan boord mag zitten – draaiden al warm. ‘Even niet – het ies so druk’, foeterde Máxima.

‘ze had op zijn minst de slachtpartij ter sprake moeten brengen ‘

‘Medeschuldig’, noemde haar verraderlijke VN-collega en hoofdonderzoeker in de moordzaak Agnés Callard de koningin; ze had op zijn minst de slachtpartij ter sprake moeten brengen – ‘Ze is toch staatshoofd!’. Daar, zo schreven enkele Nederlandse columnisten, valt best wat voor te zeggen. Om zich niet lang daarna neer te leggen bij de woorden van politiek kindermeisje Mark Rutte. De premier gaf Máxima tijdens een persconferentie ‘100 procent goedkeuring voor haar optreden.’ ‘Ze was een beetje dom geweest’, lachten de Nederlandse media. Een beetje dom – net als haar echtgenoot toen die een decennium of wat terug zijn mond voorbij praatte bij de verloving van het Koningspaar. Na zeven dagen was daarmee de kous af voor de vaderlandse pers.

Vraag ik me af, of dat de Nederlandse pers inmiddels zo door de RVD is gemuilkorfd dat ‘een beetje dom’ echt het meest ernstige verwijt is dat aan een falend staatshoofd gegeven kan worden. Op een onbewaakt moment gekiekt worden met omstreden buitenlandse heersers, da’s een beetje dom. Net als totaal vergeten om het voorpaginanieuws in alle internationale kranten aan te kaarten als je gesprekspartner daar toevallig bij betrokken is. En daarover kwaad te worden tegen het ongedurige volk en ellendige persmuskieten. Allemaal een beetje dom. Maar maanden van te voren willens en wetens een gesprek inplannen met een koele moordenaar – een monarch die het liefst alle plichtsgetrouwe journalisten in zijn land de strot zou doorsnijden – dat is gewoonweg slecht. Meer kan ik er niet van maken.

‘De affaire maakt mij weer eens duidelijk dat de Oranjes helemaal niets hebben met vrije pers.’

De affaire maakt mij weer eens te meer duidelijk dat de Oranjes helemaal niets hebben met vrije pers. Willem-Alexander lijkt sinds zijn jonge jaren, toen hij bij een persmomentje op het paleis scandeerde dat ‘alle journalisten [moesten] oprotten’ eerder gehard in zijn vijandige houding, dan dat hij enig begrip ontwikkeld heeft voor het belang van vrije media in een democratie. Niet voor niets houdt het koningspaar vast aan de eenzijdig opgelegde media-code die journalisten verbiedt om meer dan alleen het voorgekauwde over onze monarchie te publiceren. De buitenlandse pers, die niet mee wenste te doen aan het spelletje met de polderkoningen, spanden vijftien jaar geleden een zaak aan om gewoon hun werk te kunnen doen. Ze kregen ongelijk, maar maakten tegelijkertijd gehakt van de Nederlandse censuur in hun commentaar: Wat een flapdrollen, stelden ze en masse. Net als nu, na de ontmoeting met Bin Salman – dat daar nou niks over geschreven wordt in de Nederlandse kranten?

Aan kritische medestanders in ons land lijkt het vooralsnog te ontbreken. De meeste van mijn collegae bezwijken bij het idee dat de vorsten het ‘af en toe toch ook niet al te gemakkelijk hebben’. Daarbij, pakkende vakantiefoto’s van de Oranjes en kiekjes van het schitterende nieuwe paleis verkopen net iets lekkerder dan grauw beeldmateriaal van een ontmoeting met een onbekende woestijnbewoner. Máxima was een beetje dom, stellen de meesten, wie is dat zo nu en dan niet?

6 gedachten over “Een beetje dom – Máxima & Bin Salman”

 1. Onze koning heeft een vader die ( trouw ) in Hitlers
  Leger heeft gediend.
  Onze koningin komt uit een fascistisch Argentijns gezin.
  Geen wonder dat ze graag op de foto gaan met een
  Arabische schoft en moordenaar.

 2. Hoe is het mogelijk dat de buitenlandse pers door de nederlandse justitie gekneveld mag worden? Moet de guillotine weer uit het vet gehaald worden? Lijkt me een mooi symbool, nu de gele hesjes over hun hoogtepunt heen zijn. Dat we anno 2019 nog altijd met steenrijke monarchen, die geen belasting hoeven te betalen en gratis wonen in allerlei paleizen, moeten leven, zet me wel te denken over de intellectuele prestaties van de gemiddelde Nederlander! ps. voor een gezellige avond met muziek en plannenmakerij, boek mijn band!

 3. pierrie-van de laak phlippeau

  Natuurlijk deugt het alles niet. OOk Maxima is vergeten van waar zij is gekomen.
  Alle monarchien hebben bloed vergoten ,maar toch ze blijven zitten waar ze zitten ,zich wentelend in het grand theatre,dat monarchie heet.
  Ze treden graag even op voor het volk. Natuurlijk tonen zij interesse,voor alles en nog wat, zou ik ook doen voor zoveel miljoenen
  te verdienen per jaar zonder belasting te betalen.
  En overal de rode loper uit en vriendelijk lachende mensen en nog een bloemetje voor mis .maxima,hetgeen ze op zeer geroutineerde wijze in ontvangst neemt.En wat betreft beatrix, wat maakt het uit een schoondochter van ouders met een verleden en een schoondochter die met meerder heren van slechte naam, heeft om gegaan.was zij niet die zus, die Pieterniet goedgevonden heeft voor haar Zus Margriet ?
  Nou ik denk dat Pieter de meest zuivere is van het gezelschap.
  Maar ja de Oranjes zijn wel aan wat crimineel gedrag gewend, net als alle andere monarchien.
  Jammer dat ze nog steeds monarchistisch denken en niet democratisch, want dan waren W.a. en Maxima wel op Eikenhorst blijven wonen.
  Was beter geweest voor de dochters denk ik zo.Dat was tenminste wat normaler geweest voor de opvoeding.

 4. Vandaag, in een glossy, weer een prachtige foto van “onze Koningin” gekleed in een peperdure robe.
  Ik kreeg een niet onaangenaam alfamannetjesgevoel: kijk,van mijn centen.

 5. Juliaan Bakker

  Ik schreef onderstaande brief. Kreeeg antwoord van Kabinet van de Koning dat Min. BYzA mij zou beantwoorden. Nog niets gehoord.:

  Mevrouw Máxima van Oranje-Zorreguieta
  Paleis Noordeinde
  Postbus 30412
  2500 GK Den Haag
  Amsterdam, 4 september 2019
  Geachte Mevrouw,
  Deze maand is ’t bijna een jaar geleden dat Mohamed bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië opdracht gaf aan een team van ong. 15 medewerkers om in Istanbul, Turkije, de journalist Jamal Khashoggi door verstikking te vermoorden. Deze feiten zijn bevestigd d.m.v. een VN rapport van Speciale Rapporteur Mw Agnes Callamard van medio juni 2019.
  Ondanks deze vreselijke moord, heeft U tijdens de G20 Top in Osaka eind juni dit jaar een bijeenkomst gehouden met de heer Moh. bin Salman. Zie bijgaande foto. En dat terwijl U ook voor de VN werkzaam bent als Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development-UNSGSA.
  Zoals U ook bekend, voert Moh. bin Salman al jarenlang een vreselijke terreur oorlog tegen de bevolking van Jemen, inmiddels zijn zo’n 14.000 kinderen omgekomen. Eergisteren heeft hij opdracht gegeven om een gevangenis in Aden te bombarderen, met 100 doden tengevolge. Een oorlogsmisdaad net als de andere in opdracht van Moh. Bin Salman gepleegde oorlogsmisdaden.
  Met de door u getoonde vriendelijkheid jegens Moh. bin Salman die dus moord, genocide en oorlogsmisdaden op zijn geweten heeft, heeft U het vredelievende Nederlandse volk waartoe ik behoor, diep beledigd.
  Ik verzoek U om publiekelijk Uw oprechte excuses voor Uw gesprek in Japan aan te bieden en een bedrag van bijvoorbeeld eur 1,000,000 te doneren aan liefdadigheidsorganisaties die de slachtoffers van Moh. bin Salman in Jemen steunen.
  Gaarne vernemend en onder voorbehoud van rechten,
  hoogachtend,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *