Partij voor de Republiek doet mee in Friesland en Amsterdam

De Partij voor de Republiek (PvdR) doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in kieskringen Friesland en Amsterdam. Volgens lijsttrekker Bruno Braakhuis wil de kersverse partij een aanjaagfunctie vervullen in het debat over onze staatsvorm. Op de lange termijn streeft de PvdR naar een federaal Europa.

Diverse media besteedden al aandacht aan de jonge partij. Zo noemt de Leeuwarder Courant ‘Friesland als centrum van de anti-monarchie‘ en stelde oprichter René Zwaap de partij kort voor bij Omroep Powned.

Het meest uitgebreid aan het woord kwamen lijsttrekker Bruno Braakhuis en lijstduwer Rob Muntz in het NPO Radio 1 programma van Prem Radakishun, waar er stevig werd gediscussieerd over het thema.

Vragen om transparantie

Transparantie over kosten van de monarchie wordt structureel tegengehouden, stelt Braakhuis in de uitzending. Hij noemt eerder onderzoek dat de kosten op een kleine half miljard per jaar becijfert. Van de vermeende opbrengsten dankzij de Oranjes tijdens handelsmissies heeft de lijsttrekker nooit enige wetenschappelijk bewijs gezien.

Aanjaagfunctie zoals Partij voor de Dieren

De kosten van de monarchie is een van de thema’s waarin de Partij voor de Republiek een aanjaagfunctie wil vervullen. Volgens Braakhuis kun je als kleine partij prima onderwerpen op de agenda zetten. Zo zou dat ook kunnen in de discussie over monarchie versus republiek. Braakhuis trekt daarbij een parallel met de Partij voor Dieren, die op verschillende thema’s ook het debat heeft weten te beïnvloeden.

Pleiten voor een ‘Zwitsers model’ – roulerend presidentschap

De PvdR stelt een roulerend presidentschap voor als democratisch alternatief voor onze huidige constitutionele monarchie. Een soortgelijk systeem bestaat momenteel al in Zwitserland, waar elk jaar een andere minister president wordt. In een dergelijk systeem is de functie van president louter ceremonieel.

Koning democratisch verkozen?

Presentator Prem werpt tegen dat de huidige koning al democratisch is verkozen tijdens zijn inhuldiging, slechts enkele kamerleden zworen geen trouw aan de koning. Volgens Braakhuis ging het hier om een ceremonie, de positie van de koning staat vastgelegd in de Grondwet. Bovendien steunen veel minder Nederlanders de monarchie (60% – IPSOS, december 2020) dan partijen in de Tweede Kamer (alle partijen op SP en GroenLinks na). Republikeinse kiezers zijn dus onvoldoende vertegenwoordigd.

Voor een Republiek Europa

De Partij voor de Republiek is volgens Muntz en Braakhuis geen one-issue beweging. De kernwaarden zijn vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ook gelooft de PvdR sterk in Europese eenwording: “Wij gaan nog veel verder dan Volt. We zijn keihard voor een Europese Federatie, waarbij de Republiek Nederland deel uitmaakt van de Republiek Europa.”

Standpunt Republikeins Genootschap

Het Republikeins Genootschap (RG) steunt elke partij die op democratische wijze streeft naar een Republiek. Van de huidige kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn dat SP, GroenLinks, Bij1 en de Partij voor de Republiek (PvdR). We waarderen het bijzonder dat de PvdR dit thema nadrukkelijk op de agenda wil zetten. Ten opzichte van andere standpunten van de PvdR, zoals bijvoorbeeld Europese eenwording, staat het Republikeins Genootschap neutraal.

9 gedachten over “Partij voor de Republiek doet mee in Friesland en Amsterdam”

  1. Al overtuigd republikein ben ik zeker van plan de Partij voor de Republiek te stemmen bij de 2e Kamer verkiezingen. Ik hoop dat jullie het er ook mee eens zijn dat het Fries (naast het Nederlands) als één van de twee officiële talen van Nederland in de Grondwet wordt opgenomen en daarvoor willen ijveren.

  2. L.S.
    Aangezien ik in Brabant woon , en dus niet kan stemmen op het Republikijns Genootschap, welke partij raadt U mij aan , m.a.w. welke partij in mijn kiesdistrict staat het dichts bij de idealen van het Republiekijns Genootschap?
    Met vriendelijke groet;
    J.E.C. Wittebol

      1. Beste Bram van Montfoort, daar ik ook in Brabant woon kan ik eveneens niet op de Partij voor de Republiek stemmen. De geopperde omweg om in een ander kiesdistrict te mogen stemmen is nogal omslachtig. Ik ben dus ook zeer zeker geïnteresseerd in de beantwoording van de bovenvermelde vraag. Op welke wijze wordt er verder over de genoemde verkiezingsspecial gecommuniceerd?

        1. Bram Van Montfoort

          Begin maart op YouTube (abonneren en u krijgt automatisch een melding). Via de nieuwsbrief op 10 maart, via Twitter, Facebook en via deze website.

  3. Meer aandacht voor het Republikeinse gedachtengoed graag, maar wat mij betreft zonder een nieuwe politieke partij. Daar zijn er al te veel van. Ik zal er niet op stemmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *