Oranjes kosten samenleving 350 miljoen euro per jaar

Het Koningshuis kost jaarlijks bijna 6 keer zoveel als officieel begroot, zo’n 350 miljoen euro. Dat staat in het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport ‘De Kosten van het Koningshuis’ van het Republikeins Genootschap en tijdschrift De Republikein.

Bekijk hier het hele onderzoek

Hoofdonderzoeker René Zwaap keek voor zijn berekening niet alleen naar het salaris van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix en kosten voor reizen en onderhoud van paleizen. Hij haalde ook een serie ‘verborgen kosten’ naar boven, zoals uitgaven voor ambtelijk apparaat en gemeenten, zogenoemde ‘functionele kosten’ (28,3 miljoen op jaarbasis). Ook nam hij in zijn berekening extra kosten aan beveiliging (40 miljoen per jaar) en gederfde belastinginkomsten mee; door een deal met het Koningshuis in 1970 zou de fiscus jaarlijks 192 miljoen euro mislopen aan vermogens- en erfbelasting.

De overheid houdt de kosten voor het Koningshuis jaarlijks op nog geen 60 miljoen euro (59,4 miljoen om precies te zijn).

Lees hoe alle kosten zijn opgebouwd. Bekijk hier het hele onderzoek

Het onderzoek naar de kosten van het koningshuis van het RG maakt deel uit van een groter internationaal project dat de kosten van monarchieën in Europa afzet tegen die van een republiek. Basismodel voor de berekening is een methode ontwikkeld door de Britse organisatie Republic. Zwaap en zijn team kregen naar eigen zeggen ook tientallen tips binnen van ambtenaren en andere nauw betrokkenen bij het koningshuis via hun klokkenluidersite ‘Willyleaks’. Het RG financierde het onderzoek naar de kosten van het koningshuis met een crowdfunding-project in 2016 waarbij leden ruim 15 duizend euro bijeenbrachten.

[vc_row full_width=”stretch_row_content td-stretch-content”][vc_column][tdm_block_call_to_action tds_pricing=”tds_pricing1″ title_size=”tdm-title-bg” description=”U2x1aXQlMjBqZSUyMGFhbiUyMGJpaiUyMGRlJTIwZ3Jvb3RzdGUlMjByZXB1Ymxpa2VpbnNlJTIwYmV3ZWdpbmclMjB2YW4lMjBOZWRlcmxhbmQu” button_text=”Word Lid” button_size=”tdm-btn-lg” content_align_vertical=”content-vert-center” tds_title=”tds_title2″ tdc_css=”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” tds_title2-line_width=”40″ tds_title2-line_height=”3″ tds_title2-line_space=”20″ tds_title2-line_alignment=”0″ tds_button=”tds_button1″ tds_call_to_action1-description_color=”rgba(255,255,255,0.8)” tds_title2-title_color=”#ffffff” tds_title2-line_color=”rgba(255,255,255,0.5)” tds_button2-text_color=”#ffffff” tds_button2-icon_color=”#ffffff” tds_button2-border_color=”#ffffff” tds_button2-text_hover_color=”rgba(255,255,255,0.8)” tds_button2-icon_hover_color=”rgba(255,255,255,0.8)” tds_button2-border_hover_color=”rgba(255,255,255,0.8)” content_align_horizontal=”content-horiz-left” tds_title2-f_title_font_family=”479″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″ tds_title2-f_title_font_size=”25″ tds_title2-f_title_font_line_height=”eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMSJ9″ tds_call_to_action=”tds_call_to_action1″ tds_button1-background_color=”#d12017″ title_text=”V2lqJTIwd2lsbGVuJTIwZWVuJTIwUmVwdWJsaWVrIQ==” button_url=”/aanmelden” tds_button1-f_btn_text_font_size=”18″ tds_button1-f_btn_text_font_line_height=”1.2″ tds_call_to_action1-f_descr_font_size=”14″ tds_call_to_action1-f_descr_font_family=”500″ tds_button1-f_btn_text_font_family=”500″ tds_button1-f_btn_text_font_weight=”500″][/vc_column][/vc_row]

19 gedachten over “Oranjes kosten samenleving 350 miljoen euro per jaar”

 1. Toine van de Lisdonk

  Het zou fijn zijn als jullie stoppen met deze onzin en stemmingmakerij.
  Als je vergelijkt, vergelijk dan reëel: een evt president kost ook geld, moet ook wonen, reizen, ontvangen, bewaakt worden etc. etc. etc.
  Bovendien zie ik GEEN ENKELE politicus dit geschikt zou zijn deze functie te bekleden. Tweede, derde, vierde agenda’s etc… politiek…
  Bovendien geld en politiek is helemaal een giftige combinatie (zie bv VS)

  1. Hans Paijmans

   Beste Toine van de Lisdonk,

   je denkt misschien dat het koningschap geen politieke lading heeft. Als dat zo is vergis je je deerlijk.

   Natuurlijk moet hij/zij zich wachten zich uit te spreken voor deze of gene partij, maar de koning heeft wel degelijk belangen, en die belangen lopen niet parallel met die van, laten we zeggen, Groen Links. Het Huis van Oranje is een zeer belangrijke speler in het economische veld hoewel ze gegevens over hun rijkdom fanatieker bewaken dan CocaCola het recept van hun drankje. Zeker is dat ze in verband worden gebracht met Shell/Koninklijke Olie, en zolang dat zo is zul je van Willem Alexander nooit meer dan lippendienst horen over milieumaatregelen.

   Het is dus zeker niet zo dat ze politiek neutraal zijn; een weelde die ik me met mijn pensioentje in ieder geval dan weer wel kan veroorloven.

   Dr. J.J. Paijmans

  2. Tip: pak het rapport even bij voor de vergelijking met een president. Als je reageert, reageer dan reëel. 😉

  3. Lodewijk van Dijk

   Beste Toine Van De Lisdonk, je zou “Oranje Zwartboek” eens moeten lezen! Een eyeopener! Als je nog geen republikein was dan word je het na het lezen van dit boek wel!!! En dat vol overtuiging. Maar ja dan kun je helaas niet meer elke Prinsjesdag met je oranje feestmuts en dito vlaggetje naar de “boven ons gestelde” zwaaien…….!

 2. wat ongelooflijk dom zijn jullie toch, vandaar dat jullie ook zo klein zijn. Wat kosten de vorstenhuizen van Rusland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen Chechie hun belastingbetalers nog? Zo kan ik ook rekenen. Hebben jullie liever een patser als Trump, een dictator als Erdogan. Bij obns brengt het vorstenhuis de staat veel geld op, ondanks dat we een democratie zijn.
  Vestig je op Rottumeroog , daar kuinnen julluie met alle leden makkelijk en ruim levemn.
  Leve de KONING, weg met alle repiublikeinen!

  F. Zomerschoe

  1. Aart Verstamp

   Beste Zomerschoe,

   Als u het rapport leest zult u zien dat er wel degelijk vergeleken is met een presidentieel systeem. Daarnaast doet u het voorkomen alsof je ófwel met een peperdure monarchie van doen hebt, danwel Erdogan je staatshoofd is. Dat landen alf Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en nog vele, vele meer een uitstekend werkend staatsbestel hebben gaat ten enenmale aan u voorbij.

   Ook in het rapport staat een citaat van Max Westerman:
   ‘Er kan geen enkele grote economische deal worden aangewezen waarbij hun betrokkenheid een rol zou hebben gespeeld. Het is ook idioot om te denken dat ondernemers op een handelsmissie een transactie zou worden gegund omdat zij vergezeld worden door een koninklijke entourage. Zo werkt het kapitalisme toch echt niet. Ik denk eerder dat het tegendeel waar is. Dat de koning meer hindert dan helpt. […]De meeste handelsmissies doen het zonder koninklijke franje. En dat is maar goed ook, zo vertelden mij een paar functionarissen die de handelsmissies helpen organiseren. Als de koning erbij is, is de sfeer totaal anders, vertelden ze. Formeel, gespannen, krampachtig. Iedereen loopt op eieren. Dat is nu eenmaal wat royalty met de mens doet; burgers worden tot dweperige onderdanen, en ook veel buitenlanders staat het klamme zweet in de handen. Dat is niet de beste sfeer voor creatief zakendoen. Degenen die handelsmissies met en zonder koning met elkaar kunnen vergelijken zeggen dan ook: geef ons maar de missies zonder. Althans dat vertellen ze je ’s avonds bij de borrel. Ze zullen het niet in hun hoofd halen dat op het NOS-journaal te herhalen. En de staatsomroep zou het natuurlijk ook niet uitzenden. In dertig jaar buitenlandjournalistiek heb ik met eigen ogen kunnen constateren
   dat de toegevoegde waarde van het koningshuis voor het Nederlandse imago en de Nederlandse economie nihil is.’

 3. Ik kan me niet voorstellen dat het vermogen niet bekend is bij de belastingdienst of de FIOD. Als ik wat centjes in het buitenland stal en dit niet opgeef aan de belastingdienst als vermogen dan wordt ik aan de schandpaal genageld als zwartspaarder. Moet de druk voor een inkeerregeling voor het koningshuis dan niet opgevoerd worden? Ze zijn volgens mij best “happig” op belastingdeals. De vorige deal beschreef iig duidelijk dat ze NIET zijn vrijgesteld van de te betalen belasting over het privévermogen en zijn er dus twee mogelijkheden. Het vermogen wordt correct ingevuld door de koning op de aangifte OF we hebben te maken met een zwartspaarder!

 4. Hans Paijmans

  Beste meneer Zomerschoe, het is niet bevorderlijk voor een discussie om meteen te gaan roepen dat de ander dom is. Afgezien daarvan: als een monarchie zo ontzettend belangrijk is voor het onderhouden van handelsrelaties, zouden monarchieën ceteris paribus(*) aanwijsbaar beter moeten presteren op de wereldmarkt dan equivalente republieken.

  Verder zou ik u willen vragen of u bekend bent met de aanhef van de Universele Verklaring van de Rechten van de mens: “Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren…”. Welnu, noch u noch ik hebben het recht regerend vorst(in) van Nederland te worden omdat we niet in het Huis van Oranje geboren zijn.

  De gehechtheid van het nederlandse volk aan dat huis van Oranje is een erfenis van de tweede wereldoorlog. Met een psychologisch inzicht dat Joseph Goebbels niet misstaan zou hebben, zijn de Oranjes erin geslaagd dit uit te bouwen tot een algemene identificatie van Nederland met Oranje: een half uurtje Studio Sport is voldoende om dit in te zien.

  Vriendelijke groeten

  Dr. J.J. Paijmans

  (*) Ceteris Paribus: onder verdergelijke omstandigheden.

 5. Jan Baarssen Wierden

  Beste F. Zomerschoen,
  Ten eerste leer eens om foutloos Nederlands te schrijven.
  Ten tweede schrijf je dat het koningshuis de staat zo veel oplevert, dit is grote onzin.
  Ten derde schrijf je dat de republikeinen zich maar moeten vestigen op Rottumeroog,
  nou dat doen we graag voor een gage van 350 miljoen per jaar.
  Leve de Republiek.

 6. Beste leden, ga toch in godsnaam iets zinnigs en nuttigs doen met uw leven ipv deze onzin. Dit semi-intellectuele elitaire genootschapje is zonde van uw tijd. Mvg

 7. Het pleit voor de transparantie van het RG om de ongemotiveerde negatieve reacties van T van de Linsdonk en F. Zomerschoe op haar site te publiceren. Gelukkig hebben we ook als tegenhanger de uitgebreide reactie van A. Verstamp, waaraan ik mij volledig kan conformeren!

 8. Welke koning, willempie en de rest stammen niet af van de oranjes dus accepteer ik hem ook niet als koning, leven de republiek

 9. Kosten oke. Is er ook uitgerekend door jullie wat het oplevert. Als je iets doet dan graag een kosten baten analyse met ook de kosten van een gekozen staats hoofd er bij dan ben je in ieder geval eerlijk bezig. Dan zou de bevolking een mogelijk eerlijke keuze kunnen maken.
  Helaas veronderstel ik dat er weinig verschil zal zijn

 10. Het koningshuis heeft ons niets gebracht, heeft inmiddels een vermogen gekost een meerwaarde van het huis is nul,nul.
  Kies toch voor een republiek, en ga niet uit van een republiek uit bananen-landen.

 11. De tijd van vlaggetjes en andere geestigheden wordt duur betaald.ons vanuit Engeland toeroepen zonder te moeten is meer van deze tijd,vervolgens is een kijk in het oranje zwart boek een aanrader

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *