Oranje Ontvlucht Nederland !

In het kader van 200 jaar Koninkrijk keerde op 30 november jl. in een geënsceneerde vorm toekomstig koning Willem I terug in Nederland. Op het strand van Scheveningen werd hij verwelkomd. De media besteedden uitgebreid aandacht aan deze gebeurtenis.

Zijn vader was echter op 18 januari 1795 vanuit datzelfde Scheveningen naar Engeland gevlucht. En dat was niet de enige Oranje die Nederland in het verleden ontvluchtte. In 1849 vertrok de toenmalige kroonprins naar Londen, omdat hij geen koning wilde worden. En bij de Duitse inval van mei 1940 vluchtte koningin Wilhelmina tot ongenoegen van haar oranje aanhang in Nederland naar Londen. Juliana en Bernhard waren al eerder met hun kinderen naar het buitenland uitgeweken.

Ook deze daden van ons koningshuis verdienen naar mening van NRG/Republikeinen.nl een reconstructie in het kader van 200 jaar koninkrijk!

Daarom zal op 18 januari – de dag waarop de eerste Oranje Nederland ontvluchtte – dit bonte gezelschap wederom Nederland de rug toekeren. Dit zal gebeuren na een bescheiden stadsrit door Den Haag, waarna zij in de Pulchri Studio persoonlijk en onder aanwezigheid van de huidige koning en zijn vrouw hun vlucht zullen toelichten en verantwoorden. Daarna zullen zij Nederland voorgoed verlaten. Het is nog niet bekend of koning en koningin hen daarbij zullen vergezellen.

Het gaat om de Stadhouder Willem V, Kroonprins Willem III, Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana, en Prins Bernhard.

De ensceneringen zijn geschreven door Thomas von der Dunk, Max Pam, Daniëlle Hooghiemstra, Dorine Hermans, Gerard Aalders, Don Duyns en Ger Beukenkamp. De Oranjes worden vertolkt door Paul Adama, Peter van Bokhorst, Ineke Veenhoven, Esther Werneke, Robert-Jan Heyning, Sijtze van der Meer en Linda Tordoir. De algehele coördinatie is in handen van Ger Beukenkamp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *