Oranje ontvlucht Nederland

Op 30 november 2013 werd de aankomst van de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen geënsceneerd. Hiermee werd de viering van 200 jaar Koninkrijk ingeluid. Het Nieuw Republikeins Genootschap wil aan deze viering een bijdrage leveren door te herdenken:

  • De vlucht van stadhouder Willem V uit Den Haag.
  • Het vertrek in 1849 van de kroonprins (Willem III) die geen koning wilde worden.
  • De vlucht van koningin Wilhelmina op 13 mei 1940.
  • De vlucht van prinses Juliana en prins Bernhard op 13 mei 1940.
  • Het vertrek van Willem Alexander en Maxima in de nabije toekomst.

De vader van koning Willem I, stadhouder Willem V, ontvluchtte Nederland op 18 januari 1795 voor de patriotten en de Fransen. Hij gedroeg zich als een dictator en stond de prille ontwikkeling van burgerrechten en democratie in de weg. Op 18 januari 2014 wil het NRG op artistieke wijze herdenken dat een bont gezelschap Oranjes Nederland (opnieuw) de rug toekeert.

Pers en publiek zijn uitgenodigd deze gebeurtenis bij te wonen. Deze zal plaatsvinden om 14.00 uur in Pulchri Studio aan het Lange Voorhout 15 te Den Haag.

Het Nieuw Republikeins Genootschap pleit in het kader van 200 jaar Koninkrijk voor meer aandacht voor de patriottentijd. De patriotten legden de kiem voor het streven naar burgerrechten en democratie, zoals destijds ook in Frankrijk gebeurde, terwijl de Oranjes door de jaren heen deze ontwikkeling meer in de weg hebben gestaan dan geholpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *