Agenda

13 MEI: ALGEMENE LEDENVERGADERING

13:30u (officiële aanvang om 14:00u) – Vredenburg 19, Utrecht

Over krap anderhalve week bent u van harte welkom op de Algemene Ledenvergadering van het NRG in Utrecht. Aan de orde komen onder andere de fusie met het Republikeins Genootschap en een bijbehorende naamswijziging in ‘Republikeins Genootschap’, samenwerking met tijdschrift De Republikein, de herontwikkeling van de site van het NRG tot nieuwsplatform en het onderzoek naar de kosten voor het koningshuis zoals dat afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. U kunt zich tevens aanmelden voor een functie in het bestuur van het NRG. Daarbij zullen ook de ervaringen van Koningsdag en actualiteiten rond het koningshuis ter sprake komen.

Gastspreker Max Westerman

Tijdens de bijeenkomst houdt oud-Amerikacorrespondent Max Westerman een lezing. De journalist spreekt over zijn tijd in de VS, zijn ervaringen met staatsbezoeken van Willem Alexander en Maxima en over het leven in een republiek.
Westerman is journalist en presentator. Als correspondent voor RTL Nieuws versloeg hij vanaf 1991 tot 2006 het nieuws uit de VS en achtergronden over de Amerikaanse politiek en maatschappij. Hierover schreef hij ook twee boeken: Max & The City (2002) en In alle Staten (2007). Hij presenteerde vier tv-series; de laatste – over zijn reis door de wereld van yoga en meditatie – wordt momenteel uitgezonden (‘Max zoekt rust’, NPO2, vanaf 23 april 16.25 uur) Hij is columnist voor het tijdschrift Maarten! (van Maarten van Rossem). Westerman woont en werkt tegenwoordig deels in Rio de Janairo. Hij is republikein en heeft zich meermaals in de media uitgesproken voor afschaffing van de monarchie.

Bereikbaarheid

Vergadercentrum Vredenburg is gelegen op loopafstand van Utrecht Centraal. Komt u met de auto, dan kunt u het beste parkeren in de garage van Hoog Catherijne (aan de Spoorstraat 22).

De agenda voor de Algemene
Ledenvergadering wordt u voor de
bijeenkomst per mail toegestuurd. Bij
vragen kunt u te allen tijden het
secretariaat van het NRG bereiken:
Floris Müller (Tel. +31618131214 /
Mail. secretariaat@republikeinen.nl).


29 april – 1 mei: VERGADERING INTERNATIONALE REPUBLIKEINEN (AERM)

Twee dagen na koningsdag in Nederland komen de Europese republikeinse organisaties (verenigd in de Alliance of European Republican Movements, AERM) bijeen in Zweden. Tijdens het jaarlijkse evenement wordt ingegaan op mogelijkheden om meer aandacht in de media te krijgen voor het republikeinse gedachtengoed. Ook worden praktische tips voor het aantrekken van nieuwe leden en fondsenwerving besproken. Dit jaar staat ook het grote Europese onderzoek naar de kosten voor koningshuizen op het continent ter discussie.
Behalve het NRG worden ook afgevaardigden uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Spanje verwacht van 29 april tot 1 mei.


27 APRIL: KONINGSDAG TILBURG

10:00uur – Duvelhok. Sint Josephstraat 133, Tilburg

Het NRG heeft tijdens Koningsdag in Tilburg rond 27 april een serie acties gepland om protesteren tegen het koningshuis en aandacht te vragen voor het republikeinse gedachtengoed. In aanloop naar koningsdag zullen bestuursleden van het NRG samen met vrijwilligers posters uitdelen aan omwonenden langs de route. Het is de bedoeling dat deze posters op 27 april achter de ramen gehangen worden tijdens het koningsfeestje. Met de actie wil het NRG lokale sympathisanten betrekken in een demonstratie tegen de monarchie. Daarbij geeft de postercampagne het genootschap de mogelijkheid om in de dagen voor koningsdag met buurbewoners in gesprek te gaan over de standpunten van het NRG.

Leden van het NRG en sympathisanten zijn tijdens het koninklijke verjaardagsfeest welkom voor een borrel in ‘het republikeinse hoofdkwartier’ in het Duvelshok, op loopafstand van de geplande route van de koning.

Meedoen?
Bent u lid van het NRG of sympathisant; dan bent u op 27 april van harte welkom in het republikeins hoofdkwartier ’t Duvelshok vanaf 10:00uur. Wilt u meehelpen met onze postercampagne of hebt u zelf een idee om het republikeins gedachtengoed tijdens koningsdag te vertolken – laat het ons dan weten.


22 JANUARI: DEBATAVOND ‘LEVE DE MONARCHIE’

20:00 uur, De Balie. Kleine-Gartmanplantsoen 10, Leidseplein, Amsterdam

NRG-voorzitter Hans Maessen in debat met monarchisten. Maessen neemt het in drie rondes op tegen een panel van monarchisten. Ook historica Dorine Hermans is bij het debat aanwezig.

Het programma zal aanvangen met een minicollege over de geschiedenis van het koninklijk huis. Vervolgens zal het debat opgedeeld worden in drie kleinere discussies:

1) Een discussie over de financiën van het koningshuis: levert het koningshuis geld op voor de Nederlandse schatkist, of kost het koningshuis vooral veel geld?
2) Een discussie over de koning als verbindend element in de maatschappij en symbool van Nederland. De legitimiteit van de koning wordt vaak verdedigd met de stelling dat de koning voor sociale cohesie in een samenleving die steeds verder aan het polariseren is, kan zorgen. In hoeverre doet hij dat? Is hij een koning voor elke Nederlander?
En 3) De (informele) macht van de koning: is de functie van de koning puur ceremonieel of heeft hij achter de schermen wel degelijk iets voor het zeggen?

De debatavond in De Balie is toegankelijk voor publiek. Kijk voor meer informatie op de website.


13 JANUARI: NIEUWJAARSBORREL NRG

17:00 uur, Amsterdam, P96 (Prinsengracht 96)

Dit jaar zal Gerard Aalders als gastspreker optreden. Hij vertelt over het boek van Jolande Withuis en de recente onthullingen over Prins Bernhard.

De NRG heeft zijn wortels in het republikeinse Amsterdam. De traditionele Nieuwjaarsborrel vindt daarom sinds de oprichting in 1998 plaats in ‘P96’, een republikeins gezinde horecaonderneming aan de Prinsengracht nummer 96. Het bevindt zich op ongeveer tien minuten lopen vanaf Amsterdam CS, in de richting van de Jordaan en de Westerkerk. Alle leden zijn van harte welkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *