Kroondomein het Loo blijft dicht

Kroondomein het Loo blijft elk jaar maandenlang gesloten voor het publiek, dat bevestigde premier Mark Rutte tijdens een debat over de koningsbegroting. Dit ondanks de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer om het landgoed open te houden.

‘Genot van de jacht’

Het kroondomein – een uitgestrekt natuurgebied nabij Apeldoorn – werd in 1959 door toenmalig prinses Wilhelmina aan het Nederlandse volk geschonken. Sindsdien betaalt de belastingbetaler ook voor het onderhoud. De prinses maakte echter wel een belangrijke uitzondering: de familie behield het ‘genot van de jacht’.

Koning negeert meerderheid Tweede Kamer

De plezierjacht van de Oranjes was de Partij voor de Dieren al jaren een doorn in het oog. De dierenpartij diende meerdere moties in om de jacht te verbieden. Dit jaar leek dat voor het eerst te lukken. Een bijzondere coalitie (met o.a. PVV, FvD, SP & D66) vormde de Tweede Kamer-meerderheid voor een volledige openstelling van Kroondomein het Loo – wat de jacht effectief onmogelijk zou maken.

Minister Schouten – en later premier Rutte – reageerde echter dat ze de motie niet kon uitvoeren aangezien de koning wettelijk gezien het beheer van het kroondomein in handen houdt. Een reactie van Willem-Alexander blijft vooralsnog uit, het lijkt er sterk op dat hij de wensen van de Tweede Kamer en de Apeldoorners gaat negeren.

Publiek niet welkom, subsidie wel

In de maanden september (deels), oktober, november en december (tot Kerst) blijft het publiek niet welkom op Kroondomein het Loo. Dat betekent overigens niet dat de Oranjes in deze periode zelf voor het bosbeheer betalen. Tot 2021 wordt nog elk jaar een zogenaamde openstellingssubsidie toegekend aan Kroondomein het Loo – een subsidie die normaal gesproken alleen geldt wanneer een terrein 358 dagen per jaar geopend blijft.

2 gedachten over “Kroondomein het Loo blijft dicht”

  1. Schandalig. Dieren doden voor het plezier. Waar halen ze het vandaan. Als het voor het eten zou zijn kan ik er vrede mee hebben maar daar hebben zij geen last van, er is geld genoeg om eten te kunnen kopen. De jacht mag van mij voor heel Nederland verboden worden. We zijn toch zo voor de natuur. Laat die dan zijn gang gaan.

    1. Boudewijn 't Hart

      Helaas moeten van hogerhand in de Oostvaardersplassen héél veel herten afgeschoten worden.
      Wellicht een taak voor WA en zijn jachtvriendjes?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *