Wat voor staatshoofd past bij Nederland?

Wij willen graag een democratische republiek in Nederland. Dat betekent in ieder geval géén ongekozen koning, maar over de verdere inrichting kun je natuurlijk van mening verschillen.

Als je kijkt naar de landen om ons heen heb je bijvoorbeeld het:
– Franse model (politieke president)
– Duitse model(ceremoniële president)
– Zwitserse model (geen apart staatshoofd)

Het is een onderwerp waar we als vereniging veel mee bezig zijn. Zoals onlangs bijvoorbeeld de werkgroep republiek. Ook op onze website, Facebook en Twitter willen we hier meer aandacht aan besteden. Ingezonden opiniestukken zijn van harte welkom!

Voor nu alvast deze kleine poll op Twitter (die zeker geen officieel standpunt weergeeft, maar een goede gelegenheid biedt om over het onderwerp na te denken).

Stemmen kan nog tot zondagochtend 14 oktober.

7 gedachten over “Wat voor staatshoofd past bij Nederland?”

  1. Ik heb geen Twitter, dus dat wordt lastig stemmen. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het Zwitserse model, waarbij leden van het kabinet de rol van staatshoofd waarnemen als dat nodig is. Dit past mooi bij de egalitaire samenleving waar we toch zo trots op zijn (en waar een monarchie met onderdanen echt totaal niet in thuishoort), en sluit mooi aan op hoe we als land ooit (weliswaar noodgedwongen) zijn begonnen: een republiek zonder staatshoofd. Daarnaast voorkom je dat bij directe verkiezingen één of andere randdebiel wordt gekozen, en dat bij indirecte verkiezingen de positie een onderdeel wordt van de Haagse baantjesmachine.

  2. Ook ik nu en nooit Twitter.
    Een ceremonieel president die soms zoals eerder in BRD kan lijmen. Hoe te kiezen? Het grootste deel van NL’ers heeft geen idee wat monarchie met kosten en privileges eigenlijk betekent. Als het haar van mw Zorreguieta maar goed zit…..; en ze doet het zo leuk met de kinderen..
    Kan het nog enger?
    Vraagt u zich wel eens af wat de rol van traditionele media zoals met name NOS is? Gekleurd of nog erger.
    Overweeg mij bij u aan te sluiten; maar doe behalve tel/email niets met andere sociale media.

    1. Bram Van Montfoort

      Beste Oleg,

      Dank voor de reactie. Stuk voor stuk kwesties waar we mee aan de slag willen/zijn (zie bijv. kostenkoningshuis.nl). Uw bijdrage is daarbij van harte welkom. We streven ernaar meer op social media actief te worden, maar dat is zeker niet het enige wat we doen.

      Voor november & december staan activiteiten gepland zoals een lezing met Midas Dekkers en een ledenvergadering waarin we de koers van onze vereniging bepalen. Ook versturen we aan leden/sympathisanten een nieuwsbrief per mail en ontvangen leden een tijdschrift (Republikeins Bulletin).

      Mocht u zich via onderstaande link aanmelden, kunt u binnen 2 weken reactie verwachten (de administratie wordt op dit moment verzorgd door een vrijwilliger met beperkt de tijd)
      https://www.republikeinen.nl/aanmelden/

  3. Er is maar één manier om het overbodige koningshuis(?) af te schaffen, overstappen op het meest democratische systeem in Europa, namelijk het Zwitserse systeem. Een ministersraad met aan het hoofd 4 ministers die elk op hun beurt een jaar lang het land vertegenwoordigen als staatshoofd. Ze zullen daar heus wel een zekere vergoeding voor krijgen, maar niet zoveel als de huidige illegale familie die zich hier illegaal op een fake troon hebben genesteld. Elk ander systeem is weliswaar nog steeds democratischer, maar wel iets minder dan het ideale systeem van de Zwitsers!

  4. Waarom geen ceremonieel president, die eens in de u jaar wordt gekozen, tegelijkertijd met bijvoorbeeld de verkiezingen voor bijv. De provinciale staten? Democratisch en geen extra verkiezingsposter!

  5. [ieire-van de laak phlippeau

    Mijn voorkeur gaat ook uit naar het Zwitserse model , en dan ook heel graag het referendum model er bij .
    En dan kunnen we tegelijkertijd ons parlementaire systeem een sop de schop doen.
    Al dat gekrakeel in de kamer van al die partijen, daar worden we toch echt niet wijzer van/ Alles duurt en duurt en duurt maar.
    Heeft in mijn visie totaal niets meert met democratie te maken,maar meer met mannetjes en vrouwtjes makerij .En niet te vergeten belangen verstrengelingen ,ook zeker binnen de ambtenarij.
    Dus er moet een partij zijn die de knuppel in het hoenderhoek gooit.
    Jammer van onze vrijheid ,die zo toch wel inboet aan accuraat handelen. En intussen verworden we tot een narcoticastaat , en vrije handelsland, niet een fraai vooruitzicht voor onze generaties na ons. Er moet echt iets gebeuren, om alles weer begrijpbaar en grijpbaar te maken voor onze landgeneten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *