Koningsdag 2018

Troonrede moet kabinetsrede worden
RG steunt het Burgerinitiatief ‘Democratische Troonrede’Prinsjesdag moet niet om uiterlijk vertoon van de koning en zijn familie draaien, maar om de presentatie van de politieke agenda van het komende jaar. Inhoud boven Oranjefranje. Dat willen Luka Lavranos en Tim Wagelaar. De twee startten vorig jaar een Burgerinitiatief om de troonrede voortaan door de premier te laten voordragen. Het Republikeins Genootschap steunt het plan van de twee scholieren en roept al haar leden op om een handtekening te zetten onder het Burgerinitiatief. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de aangepaste troonrede op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.
Teken de petitie om een Burgerinitiatief mogelijk te maken.
Doorn in het Oog
Luka Lavranos en Tim Wagelaar zijn naar eigen zeggen ‘echte republikeinen’. “Net als veel van onze generatiegenoten hebben wij weinig sympathie voor het ondemocratische Koningshuis. Wij storen ons dan ook aan het machtsvertoon van de monarch en zijn familie. Vooral Prinsjesdag is ons een doorn in het oog”, stellen de twee.Geen verstand 
Lavranos en Wagelaar schreven in 2017 een eindexamenonderzoek over ‘de invloed van burgers op de symbolische macht van de koning’; daarin kwam vooral ook de rol van de monarch op Prinsjesdag ter sprake. “Willem-Alexander is niet betrokken bij besluitvorming en heeft geen verstand van de veelal ingewikkelde onderwerpen die naar voren komen, waarom draagt hij dan toch de kabinetsplannen voor? Dat moet de premier doen!”, aldus de scholieren.

Burgerinitiatief
Hun werkstuk leverde zoveel discussie op, en vooral ook instemming van leeftijdgenoten, dat Lavranos en Wagelaar het de moeite waard vinden om hun stelling voor te leggen aan het parlement door middel van een Burgerinitiatief. “De lat ligt hoog”, zeggen ze, “maar we houden vertrouwen dat we voldoende handtekeningen ophalen.

Steun van de leden van het RG kan een flinke steun in de rug betekenen.”

Lavranos en Wagelaar zijn geen onbekende van het RG. Bij de Nieuwjaarsborrel in Nieuwspoort begin januari lichtten de twee hun plannen al toe aan de aanwezige leden. De twee hopen dit jaar hun diploma te halen aan Lyceum Sancta Maria in Haarlem. Als dat lukt wil Lavranos volgend jaar ‘de juridische kant op’. Wagelaar hoopt met een studie filosofie en een opleiding politicologie te kunnen beginnen. Zeker is dat we van de twee jonge activisten nog veel zullen horen.

Teken de petitie
Bekendmaking RG-Onderzoek Kosten Koningshuis

Hoeveel kost het Koningshuis ons nou écht?

24 april, drie dagen voor Koningsdag, maakt het Republikeins Genootschap zijn rapport openbaar over de kosten van het Koningshuis. De redactie van tijdschrift De Republikein heeft ruim een jaar lang betaald onderzoek verricht naar de bonnetjes van Willem Alexander en zijn familie. Hoofdredacteur René Zwaap verklapte eerder al dat de kosten voor het Koningshuis vele malen hoger ligt dan door de RVD en het Ministerie van Algemene Zaken gesteld wordt. Voor het onderzoek werkte De Republikein zich door de cijfers van verschillende ministeries heen, ook kreeg het tijdschrift verschillende waardevolle tips binnen.

De kosten voor het onderzoek werd bekostigd door een succesvolle crowdfundings-campagne in 2016.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd op de site van het RG en als persbericht aan alle media worden gestuurd. Ook zal het bestuur politieke partijen bevragen over de bevindingen.

Het rommelt in het Noorden

Koningsdag: Oranjes naar Groningen

De Nationale Viering van het verjaardagspartijtje van de koning vindt dit jaar plaats in Groningen en Drenthe. De monarch en zijn familie zullen op 27 een dag lang door brengen in de Noordelijke hoofdsteden en enkele omliggende dorpen.

Gas
De keuze voor Groningen voor het Oranjefeestje is opmerkelijk. Het rommelt al enige tijd in de provincie; inwoners verzetten zich tegen gasboringen van Gasunie (dat deels eigendom is van Shell). Willem Alexander bezit een behoorlijke aandelenportefeuille in het olie- en gasbedrijf. Zijn aandelenbelangen conflicteren zogezegd met die van de getroffen Groningers. Columnist Jan Mulder riep al eerder op om het Oranjefeestje af te lasten in de provincie.

Restricties
Het dagprogramma en de looproute van de Oranjes zijn nog niet bekend; zoals gebruikelijk wacht de RVD tot het allerlaatste moment om de precieze invulling van Koningsdag wereldkundig te maken. Inwoners van de binnenstad hebben overigens al wel een brief met restricties tijdens het feest toegestuurd gekregen, dat wel. En ook winkel- en kroegeigenaren is te verstaan gegeven dat ze zich op 27 april aan zeer uitzonderlijke regels moeten houden. Een eigen invulling van de dag wordt niet gewaardeerd; de meeste ondernemers vrezen een flinke omzetdaling. Als pleister op de wonde heeft de plaatjes-draaiende kameraad van de koning aangeboden om voormuziek in het Stadspark te zorgen.

Bezwaar tegen monsterbegroting
Zoals gebruikelijk zijn Oranje optredens niet goedkoop. Verschillende politieke partijen zeggen niet gelukkig te zijn met de monsterbegroting voor het verjaardagsfeestje. Koningsdag in Groningen moet 1,3 miljoen euro kosten. Een half miljoen komt voor rekening van de provincie.

RG in Groningen

In aanloop naar Koningsdag heeft het Republikeins Genootschap weer enkele ludieke acties en mediaoptredens gepland bij landelijke- en lokale kranten en radiozenders. En ook op de dag zelf zijn wij aanwezig in Groningen om een stevig tegengeluid te laten horen. Uw deelname aan onze acties op 27 april wordt bijzonder gewaardeerd en is nodig.

Meld u aan voor de Koningsdagacties van het RG. Blijf op de hoogte van de organisatie en logistiek op 27 april.

Meld u nu aan voor Koningsdag met het RG
Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met het secretariaat. Via de website houden we u vanzelfsprekend ook op de hoogte van alle ontwikkelingen rond Koningsdag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *