“Laat de troonrede door de premier voorlezen”

RG steunt het Burgerinitiatief ‘Democratische Troonrede’

Teken de petitie om een Burgerinitiatief mogelijk te maken.  

Prinsjesdag moet niet om uiterlijk vertoon van de koning en zijn familie draaien, maar om de presentatie van de politieke agenda van het komende jaar. Inhoud boven Oranjefranje. Dat vinden Luka Lavranos en Tim Wagelaar. De twee startten vorig jaar een Burgerinitiatief om de troonrede voortaan door de premier te laten voordragen. Het Republikeins Genootschap steunt het plan van de twee scholieren en roept al zijn leden op om een handtekening te zetten onder het Burgerinitiatief. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de aangepaste troonrede op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Doorn in het oog

Luka Lavranos en Tim Wagelaar zijn naar eigen zeggen ‘echte republikeinen’. “Net als veel van onze generatiegenoten hebben wij weinig sympathie voor het ondemocratische instituut. Wij storen ons dan ook aan het machtsvertoon van de Koning en zijn familie. Vooral Prinsjesdag is ons een doorn in het oog”, stellen de twee.

Lavranos en Wagelaar schreven in 2017 een eindexamenonderzoek over ‘de invloed van burgers op de symbolische macht van de koning’; daarin kwam vooral ook de rol van de monarch op Prinsjesdag ter sprake. “Willem-Alexander heeft is niet betrokken bij besluitvorming en heeft geen verstand van de veelal ingewikkelde onderwerpen die naar voren komen, waarom draagt hij dan toch de kabinetsplannen voor? Dat moet de premier doen!”, aldus de scholieren.

Burgerinitiatief

Hun werkstuk leverde zoveel discussie op, en vooral ook instemming van leeftijdgenoten, dat Lavranos en Wagelaar het de moeite waard vinden om hun stelling voor te leggen aan het parlement door middel van een Burgerinitiatief. “De lat ligt hoog”, zeggen ze, “maar we houden vertrouwen dat we voldoende handtekeningen ophalen. Steun van de leden van het RG kan een flinke steun in de rug betekenen.”

Lavranos en Wagelaar zijn geen onbekende van het RG. Bij de Nieuwjaarsborrel in Nieuwspoort begin januari lichtten de twee hun plannen al toe aan de aanwezige leden. De twee hopen dit jaar hun diploma te halen aan Lyceum Sancta Maria in Haarlem. Als dat lukt wil Lavranos volgend jaar ‘de juridische kant op’. Wagelaar hoopt met een studie filosofie en een opleiding politicologie te kunnen beginnen. Zeker is dat we van de twee jonge activisten nog veel zullen horen.

Teken de petitie om een burgerinitiatief mogelijk te maken.  

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *