De Nationale Viering van het verjaardagspartijtje van de koning vindt dit jaar plaats in Groningen en Drenthe. De monarch en zijn familie zullen op 27 een dag lang door brengen in de noordelijke hoofdsteden en enkele omliggende dorpen.
Gas
De keuze voor Groningen voor het Oranjefeestje is opmerkelijk. Het rommelt al enige tijd in de provincie; inwoners verzetten zich tegen gasboringen van Gasunie (dat deels eigendom is van Shell). Willem Alexander bezit een behoorlijke aandelenportefeuille in het olie- en gasbedrijf. Zijn aandelenbelangen conflicteren zogezegd met die van de getroffen Groningers. Columnist Jan Mulder riep al eerder op om het Oranjefeestje af te lasten in de provincie.
Restricties
Het dagprogramma en de looproute van de Oranjes zijn nog niet bekend gemaakt; zoals gebruikelijk wacht de RVD tot het allerlaatste moment om de precieze invulling van Koningsdag wereldkundig te maken. Inwoners van de binnenstad hebben overigens al wel een brief met restricties tijdens het feest toegestuurd gekregen. En ook winkel- en kroegeigenaren is te verstaan gegeven dat ze zich op 27 april aan zeer uitzonderlijke regels moeten houden. Een eigen invulling van de dag wordt niet gewaardeerd; de meeste ondernemers vrezen een flinke omzetdaling. Als pleister op de wonde heeft de plaatjes-draaiende kameraad van de koning aangeboden om voor muziek in het Stadspark te zorgen.
Bezwaar tegen monsterbegroting
Zoals gebruikelijk zijn Oranje optredens niet goedkoop. Verschillende politieke partijen zeggen niet gelukkig te zijn met de monsterbegroting voor het verjaardagsfeestje. Koningsdag in Groningen moet 1,3 miljoen euro kosten. Een half miljoen komt voor rekening van de provincie.