Een oranje Gerard Joling

Joling test miljoenenservies koning

Zanger en presentator Gerard Joling, radiomaakster Tineke de Nooij en Paul Verhoeven (filmmaker) zijn op 11 april uitgenodigd op Paleis Noordeinde om het nieuwe servies van Willem-Alexander en Maxima uit te proberen. Het koningspaar had bijna 30 ‘uitblinkers’ voor de lunch gevraagd om hen te bedanken voor hun bijdrage aan de Nederlandse cultuur, sport, wetenschap en journalistiek.

De bijeenkomst in Paleis ten Bosch is de 25e in een reeks pr-momenten van de vorst en zijn echtgenote. Koningin Beatrix startte in de jaren negentig met geregelde ontmoetingen met ‘gewone Nederlanders’ in een poging om voor- en tegenstanders van de monarchie aan zich te binden. Daarbij liet de Oranjemoeder zich, ondanks het informele karakter van de eetafspraken, voorstaan op strikte etiquette en officiële aanspreekvormen, zo lieten aanwezigen weten.

Deze editie van de pr-lunch valt overigens niet alleen op door het bonte gezelschap dat mag aanschuiven, maar vooral ook door het servies waarvan de prominenten hun lunch geserveerd krijgen. Begin dit jaar schaften Willem Alexander en Maxima nieuwe borden, glazen, messen en vorken aan voor in de koninklijke servies-la. De kosten voor die royale inventaris bedroegen ruim 1,4 miljoen euro. De aanschaf leidde tot publieke commotie.

Het is overigens niet duidelijk of het Koninklijke tafelzilver en porcelein vervaardigd is door een Nederlandse producent. Uitgezonderd enkele jurken en juwelen van het monarchale paar, hebben de Oranjes vooral interesse in buitenlandse luxeproducten, zo blijkt uit eerdere berichten in de media over de bestedingen op het paleis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *