Sporten voor de kroon

Ook dit jaar moeten enkele honderdduizenden kinderen in het basisonderwijs meedoen met de zogenoemde Koningsspelen; een omstreden sportdag ter meerder glorie van het huis van Oranje.

Het evenement leidde afgelopen jaren tot behoorlijke discussie – zo zou de lesonderbreking het reguliere schoolprogramma beklemmen. Ook de kosten leidden tot vragen; de meesten van de 6.000 deelnemende onderwijsinstellingen hebben een zeer krap budget en daarin blijkt een groots Oranjefeest moeilijk te passen. Republikeinen voerden sinds de introductie van de Koningsspelen in 2013 aan dat ‘kinderen op deze manier ongevraagd reclame voor de monarchie ontvangen en hiermee discussie over de wenselijkheid van het ondemocratische koningshuis op jonge leeftijd de kop wordt ingedrukt’.

Afzeggen voor de Koningsspelen op 21 april aanstaande blijkt overigens geen sinecure. Ouders hebben weliswaar het recht om hun kinderen af te melden, maar zeggen hun ‘kinderen hiermee binnen de klas uit te sluiten’. Ook scholen kunnen in overleg met wethouders in de gemeente en de ouderraad besluiten niet mee te doen aan het Oranjefestijn.

Hebt u schoolgaande kinderen en overweegt u hen thuis te houden bij de Koningsspelen? Wij zijn benieuwd naar uw mening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *