‘Oranjesprookje’ onderwerp van discussie in het AD

Het Algemeen Dagblad en een tiental regionale kranten publiceerden vandaag een interview met Hans Maessen (voorzitter NRG) en Floris Müller (Secretaris). In het stuk van journalist Jeroen Schmale is aandacht voor bekende republikeinse standpunten als het (on-) democratische karakter van de monarchie, aanhang voor het Koningshuis in Nederland en de meerwaarde van Willem Alexander en Maxima tijdens staatsbezoeken.

Het AD-artikel is een in een reeks verhalen in aanloop naar Koningsdag op 27 april.

“Ons ledenaantal is gegroeid”, legt Maessen uit aan de AD-redacteur over de ontwikkeling van het genootschap afgelopen decennia. Müller wordt aangehaald over de verkiezing van een president. “Kans dat iemand die als troonopvolger geboren wordt het beste staatshoofd is, is 1 op 17 miljoen. Bij een gekozen leider is dat vrijwel 1-op-1”, zegt hij.

Het interview – dat deze week plaats had in Goejanverwellesluis – gaat ook in op de historische waarde van het Utrechts gehucht voor republikeinen en de achtergrond van de laatste grote republikeinse revolutie eind achttiende eeuw.

U hebt nog maar even om het AD in de winkel te kopen. U vindt het interview op pagina 12-13 van de krant, net als in enkele tientallen regionale uitgaven van de Persgroep-dagbladencombinatie. De uitgever heeft nog geen digitale editie van het artikel gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *