Dit moet de laatste Troonrede zijn

DIT MOET DE LAATSTE TROONREDE ZIJN

De Troonrede is een achterhaald evenement dat niet meer past bij de huidige politiek. Alle inhoudelijke aspecten van Prinsjesdag zijn bij voorbaat al bekend. Wat overblijft is een toneelstuk ter promotie van de monarchie.

Het is misschien nog voor te stellen dat in een ver grijs verleden, een tijd zonder smartphones en Wikileaks, ons staatshoofd op een vooraf bepaalde datum het regeringsbeleid kwam verkondigen. Maar die tijd is voorbij. De inhoud van Troonrede en Miljoenennota wordt al jarenlang door RTL4 vooraf gepubliceerd. Alles wat door de koning verteld wordt op de derde dinsdag van september, is dus al ver daarvoor bekend.

Daarmee heeft Prinsjesdag al zijn inhoudelijk belang verloren. Wat overblijft is een toneelstuk ter promotie van de monarchie. Vorig jaar werd al bekend hoeveel de Nederlandse regering ervoor over heeft om dat toneelstuk in stand te houden, toen minister Stef Blok de Ridderzaal per se open wilde houden voor Prinsjesdag. Het Nieuw Republikeins Genootschap opteerde er toen al voor om Prinsjesdag niet in de huidige vorm voort te zetten.

De koning die het regeringsbeleid voorleest, is geen staatskundige voorwaarde – het is een traditie die nu plaats moet maken voor de nieuwe politieke realiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *