D66 moe van belastingdiscussie Oranjes

De Oranjes krijgen vrij spel onder Rutte III. D66 heeft in het debat over de Koningshuisfinanciën aangegeven kritiek op vreemde fiscale constructies zoals die voor het paleis zijn opgezet, verder te staken. Als een meerderheid van de Nederlanders voor vrijstelling van inkomens- en erfbelasting is, dan gaan de democraten daar verder geen punt van maken, benadrukte Joost Sneller (woordvoerder Koningshuis D66) vandaag.

D66 was afgelopen jaren een van de weinige partijen die kritisch naar de bonnetjes van de Oranjes keek. Coalitiegenoten VVD, CDA en CU hebben deze zomer al laten optekenen dat ze er weinig voor voelen om de regeling voor de koning en zijn gezin aan te passen.

De gewijzigde houding van de democraten is opvallend. De partij werd eens opgericht, mede uit kritiek op de staatsinrichting.

Vooral de linkse partijen in het parlement uiten kritiek op de gedaantewisseling van D66. In een gezamenlijke verklaring laten de woordvoerders voor koninklijke zaken van SP, PvdA en GroenLinks weten ‘verbijsterd te zijn’. De strijd tegen de fiscale deals rond het koningshuis was jarenlang een ‘gezamenlijke front’, weet Ronald van Raak (SP). “Heel onverstandig”, vindt politiek-collega Henk Nijboer (PvdA).

Vorig jaar kwam naar buiten dat al in de jaren zeventig een model van teruggave was bedacht waarmee de Oranjes gecompenseerd werden voor de ‘geheel onterechte’ betaling van belastingen.

7 gedachten over “D66 moe van belastingdiscussie Oranjes”

  1. Martijn van den Berg

    Pechtold, woensdag op bezoek bij de majesteit: “Hoogheid, mijn nederige excuses voor het feit dat ik u jaren lang vals beschuldigde van corruptie en malversaties rond uw vastgoed projecten in Mozambique en Griekenland, zeker omdat de aantijgingen onjuist bleken nadat ze door Balkenende onderzocht waren. Woningen, vastgoed, onroerend goed, het zijn privé aangelegenheden die geen deel uitmaken van het publiek debat en afgeschermd dienen te worden van dat debat, zodat ze niet misbruikt worden voor oneigenlijke (politieke) doeleinden. Ik heb dat deze week aan den lijve ondervonden en dan was mijn appartement nog een gift, terwijl u er zelf voor betaald hebt (ook al was het van door ons allemaal opgebracht belastingsgeld, ook de bron van mijn inkomen) en ik het van een Canadese diplomaat cq vriend gekregen heb, zomaar om niet! Ik heb dan ook spijt van mijn acties en de wijze waarop ik mij door verscheidene media heb laten misbruiken om u te dwingen afscheid te nemen van uw paradijs in Mozambique. Als goedmakertje heb ik mijn handtekening teruggetrokken van de motie die opriep dat het nu eens afgelopen moest zijn dat u geen belasting betaald. Gewoon, zoals iedereen in de 21e eeuw, belasting betalen over uw gigantische vermogen en dito inkomen. Die motie ligt nu op de vuilnisbelt van de geschiedenis naast het referendum en alle andere kroonjuwelen van D66 die ik verkwanselt heb. Zo regelen wij Leidse (kunst) historici dat onder mekaar, toch? Moge pik!” En ze dronken nog een goed glas whiskey…. Bah!!!

  2. Prima Martijn, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Maar ja, de politiek is vies en vunzig aldus onze D’66 coryfee Pechtold. Hij heeft zich meer dan uitstekend aangepast!

  3. hear hear Martijn. Maar het is toch algemeen bekend dat D66 noch vlees noch vis is? Zoals de wind waait waait mijn jasje zou een goede slogan voor hen zijn.

  4. Lintjes knippen, werk van een ander voorlezen op prinsjesdag, …en dan houdt het snel op. Wanneer stopt die fantasiewereld waarin geen enkele zinnige bijdrage wordt geleverd aan het welzijn van Nederland!
    Zelfs D66 is geen voorstander meer
    van afschaffing anno 2020…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *