2018: Een Jaar Van Actie

Nieuwsbrief Republikeins Genootschap

27 december 2017
secretariaat@republikeinen.nl

Beste leden van het Republikeins Genootschap,Nog een aantal dagen en dan is het alweer 2018: een nieuw jaar met veel nieuwe kansen en uitdagingen. Ook voor het Republikeins Genootschap (RG).

Interne en externe communicatie

Zoals uiteengezet door voorzitter Hans Maessen in vorige nieuwsbrief gaan we er ook in 2018 hard tegen aan. Wij zetten in op een intensiever contact met media en politici en willen ook onze interne communicatie verbeteren. Daarvoor zal niet alleen de site worden uitgebouwd en de nieuwbrief frequenter verschijnen, maar tevens wordt ook tijdschrift De Republikein vanaf 2018 als uitgave van het Republikeins Genootschap aan alle leden gestuurd. De Republikein is een buitengewoon waardevolle uitgave waarin niet alleen nieuws en achtergronden meegegeven worden over de monarchie en de republiek, maar waar komend jaar ook geregeld interviews in zullen worden gebracht met politici en opiniemakers. Dit als literaire en wetenschappelijke onderbouwing voor ons voortdurende streven naar een republiek.

De coalitie en de koning

Onze inzet is nodig, zo blijkt weer uit de laffe houding van D66 in de coalitie met VVD, CDA en ChristenUnie. Bij de behandeling van de begroting van het koningshuis deze maand heeft de partij aangegeven geen verdere vragen te stellen over de miljoenenbijdrage aan de leden van het Oranjefamilie en fiscale deals zoals die verleend worden om het koninklijke kapitaal veilig te stellen.
.

Volgens de democraten is het overgrote deel van de bevolking pro-Oranje en is kritiek dan ook niet wenselijk. De partij haalt feiten door elkaar; uit meerdere onderzoeken zoals in 2017 uitgevoerd blijkt dat leden van de koninklijke familie weliswaar populair zijn, maar tegelijkertijd komt naar voren dat de bevolking negatief is over de bijdragen aan de familie en duistere constructies om hun inhaligheid te verdekken.

D66 heeft een historie als het gaat om omgang met de monarchie – leiders van de partij hebben steeds benadrukt kritisch tegenover financiering van het koningshuis te staan. In het partijprogramma in de verkiezingen in 2017 werd ook een strenge controle op de Oranje-uitkering beloofd. De gewijzigde overtuiging is dan ook op zijn minst vreemd te noemen.

Met een verzwakte oppositie – heeft het koninklijk huis (in ieder geval qua financiën) vrij spel. En dat baart ons zorgen.

Onderzoek De Republikein

Wij hopen dat het onderzoek zoals dat wordt uitgevoerd door De Republikein naar de kosten van het koningshuis de heren en dames politici weer bij de les zal krijgen. In 2018 worden de resultaten van het lang lopende onderzoek (dat in samenwerking met de AERM – de Alliance of European Republican Movements – uitgevoerd werd) verwacht.

Kersttoespraak

Willem Alexander liet deze kerst overigens traditiegetrouw van zich horen in een zorgvuldig opgezette – maar desondanks krampachtige – videoboodschap vanaf landgoed De Horsten in Wassenaar. Ons staatshoofd ging verder niet in op de verhoging van zijn jaarlijkse gage, maar repte in krap 20 minuten vooral over algemene ontwikkelingen (we zijn niets anders gewend).

We zouden volgens de monarch iets vaker sociale media moeten laten voor wat het is en direct contact met onze buren, vrienden en familie moeten zoeken. Niet alleen het motto van de koning maar ook de zijn toon kwam hem op hoongelach te staan. Lees de column van De Volkskrant-columnist Sheila [waarschuwing – het artikel zit achter een zogenoemde paywall].

TegengeluidOm een stevig tegengeluid te kunnen laten horen dient het Republikeins Genootschap ook een behoorlijke omvang te hebben. Laten we er voor zorgen dat onze vereniging in 2018 weer meer leden krijgt.

Groei dient niet alleen te komen vanuit het bestuur en onze beschikbare middelen maar vooral ook uit uw enthousiasme. Spreek uw sociale omgeving aan op de recente ontwikkelingen en uw positie ten aanzien van de republiek. Onze argumenten zijn simpel en worden, zo blijkt, vooral beantwoord met emotionele retoriek. Uitleg en informatie over het Republikeins Genootschap kunnen het verschil maken.

Een plus een

Als ieder van onze leden in staat is om komend jaar tenminste één nieuw lid te werven – dan hoop ik u volgend jaar rond deze tijd het heugelijke nieuws te mogen brengen van een verdubbeld leden aantal.

Dat is mogelijk.

Rest ons u een fijne oud-en-nieuw te wensen en een gezond en gelukkig 2018.

Met Republikeinse Groet,

Floris Müller
Secretaris Republikeins Genootschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *