Winnaars bekend: Republikein van het Jaar 2017

Het Republikeins Genootschap (RG) heeft Youp van ’t Hek verkozen tot Republikein van het Jaar. Volgens de het RG draagt de cabaretier bij aan een inhoudelijke discussie over democratisering van de Nederlandse staatsinrichting.

“Van ’t Hek brengt misstapen van de Oranjes en de hypocrisie van het Koningshuis als instituut als geen ander naar voren. Hij is buitengewoon grappig maar tegelijkertijd ook helder in zijn argumentatie”, aldus Hans Maessen, voorzitter van het RG.

De verkiezing van de Republikein van het Jaar werd dit jaar voor de vierde keer gehouden. Anders dan eerdere edities werden kandidaten niet online ter stemming gebracht, maar vond een stemming plaats op de Algemene Ledenvergadering van de republikeinen in Utrecht.

Tweede in de stemming werd historicus Gerard Aalders die in het verleden meerdere boeken over de Oranjes. Kamervoorzitter Khadija Arib werd derde; de PvdA-politica werd naar voren geschoven vanwege haar standvastigheid in de formatie. Eerder verzocht De Raad van State om de koning op de hoogte te houden van de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Arib weigerde dit. Sinds 2012 heeft de Kamervoorzitter het initiatief in de formatie. Daarvoor lag deze rol bij de koning.

Schoothondje

Behalve een republikeinse voorman werd ook een ‘Schoothondje’ aangewezen; een persoon of instantie die ‘afgelopen jaar het meest gedweept heeft met de monarchie’. De nieuwsredactie van NOS kreeg de titel met overweldigende meerderheid aan stemmen. “In haar berichtgeving over de Oranjes legt de staatsomroep iedere vorm van journalistieke ethiek naast zich neer”, meent secretaris Floris Müller, “qua vorm, toon en stijl verschilt de verslaggeving niet veel van die van propaganda-kanaal Blauw Bloed op de EO.”

 

1 gedachte over “Winnaars bekend: Republikein van het Jaar 2017”

  1. ik mis de slimste republikein uitslag met foto van 10 januarie in
    nieuws-poort den haag 2018 ,ik was daarbij . allemaal een gezond
    2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *