Hedy D’Ancona (2017)

3 december, 16.00 tot 17.00 uur in het OBA Theater

Begin december zal de vierde Hans van den Bergh-lezing gehouden worden door Hedy d’Ancona. Onder de titel ‘De uitverkoop van het Nederlandse cultuurbeleid’ buigt de opiniemaker zich over de desastreuze gevolgen van jarenlange bezuinigingen in de cultuursector, die tot op de dag van vandaag doorwerken.  

De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen. Van zijn hand verschenen diverse boeken waarin hij argumenten gaf ter bestrijding van de monarchie: Eén over Oranje of de Republiek der Nederlanden (1989), Klein republikeins handboek (2002, 2013) en Doe het niet, Alex! (2011). Hans van den Bergh was ook de bezorger van de Volledige Werken van Multatuli en hij publiceerde regelmatig over de schrijver. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd op 3 december, de geboortedag van Hans van den Bergh, en heeft de republikeinse zaak in brede zin tot onderwerp.

Jaren zestig

Hedy d’Ancona en Hans van den Bergh leerden elkaar kennen bij het Amsterdams Studenten Cabaret begin jaren zestig. Zij deelden een liefde voor de kunsten: theater, literatuur, muziek, beeldende kunst. Waar Van den Bergh zich zou ontwikkelen tot beschouwer van cultuur en cultuurbeleid, daar koos d’Ancona voor een actieve rol in de politiek in Den Haag en Brussel. In haar lezing vormt deze tegenstelling, tussen theorie en praktijk, wetenschap en activisme, journalistiek en beleid, een rode draad.

Politica en actievoerder

Hedy d’Ancona was jarenlang actief als politica, onder meer in de Eerste Kamer, het Europees Kabinet, en als minister en staatssecretaris in de kabinetten Van Agt-II en Lubbers-III. Ook was ze mede-oprichter van feministisch maandblad Opzij en van de actiegroep Man Vrouw Maatschappij.

Praktische informatie

U bent op 3 december van harte welkom bij de Hans van den Bergh-lezing van 16.00 tot 17.00 uur in het OBA Theater in de Centrale OBA aan de Oosterdokskade 143, Amsterdam. Voor meer info en tickets, klik hier. Leden van het RG betalen geen toegang; wel dient u van te voren een kaartje te bestellen via de site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *