Willem van Oranje: Profiteur des vaderlands

Die regeltjes die onze kinderen volgens het CDA op school uit hun hoofd moeten leren, die zijn op zijn zachtsgezegd onwaar. Het Wilhelmus, de lofzang aan vader des vaderlands Willem van Oranje, is je reinste propaganda.

Uit onderzoek van schrijver Aron Brouwer komt een heel ander beeld van de eerste Oranje naar voren dan de meesten tot op heden willen doen geloven: Willem van Oranje was een profiteur die kost wat kost macht wilde vergaren in de Lage Landen. In zijn biografie ‘De opportunistische Vader des Vaderlands’ maakt Brouwer in niet mis te verstane bewoording duidelijk dat de inzet voor godsdienstvrijheid en onafhankelijk van Spanje vooral gericht waren op eigen gewin van de ‘aanvoerder van de geuzen’.

Brouwer is een opmerkelijk schrijver. Zijn schrijfwerk is goed onderbouwd en tot de laatste pagina boeiend. Anders dan u wellicht zou aannemen is de biograaf pas 26 jaar oud. Brouwer studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en kreeg eerder de KNAW-Onderwijsprijs de Marie Lokeprijs en de Prof. Dr. Lechnerprijs uitgereikt.

Op de Algemene Ledenvergadering van het Republikeins Genootschap op 25 november aanstaande in Utrecht houdt Brouwer een lezing over zijn werk. Het staat u dan natuurlijk vrij om vragen te stellen aan de schrijver.

Begin dit jaar sprak de jonge auteur al over zijn geroemde werk bij DWDD. Klik HIER om die uitzending terug te zien.

Algemene Ledenvergadering

Bent u lid van het Republikeins Genootschap kom dan naar de Algemene Ledenvergadering op 25 november aanstaande in Utrecht en beslis mee over wie de titeldragers van 2017 worden. U bent welkom vanaf 13:00u in Vergadercentrum Vredenburg in Utrecht, Vredenburg 19.

1 gedachte over “Willem van Oranje: Profiteur des vaderlands”

  1. Jullie artikelen zijn zo onnozel. Het moet een honey pot zijn, is het niet? En dan ook nog een rekening bij de Oranje Triodos bank? Is dat niet een beetje te doorzichtig?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *