Willem Alexander pakt 5x het gage van Rutte (belastingvrij!)

Oranjediensten worden volgend jaar veel duurder

We hadden de koets. De hakkelige toespraak van Willem Alexander op de troon. En de balkonscene. Het ideale Oranjeplaatje. Iedereen blij. Of nou ja – vandaag werd in de schaduw van het koningsgeweld ook nog even de rekening voor onze monarchenfamilie gepresenteerd. De familie wil volgend jaar bijna een miljoen meer.

Afgelopen jaren is enorme heisa ontstaan over de salariëring van (semi-) overheidsambtenaren. In de publieke omroep, bij zorginstellingen en ook op de departementen geldt dat topmensen en uniek talent niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het premierssalaris – in anno 2017 komt dat neer op een toptarief van 240.000 euro per jaar voor belastingen. Schandalig en volledig buiten proporties, zo klinkt het al jaren in de media en onder het volk.

Willem Alexander echter toucheert 5 keer wat premier Rutte mag bijschrijven. Hij is veruit de dikstbetaalde persoon op de loonlijst van de overheid.

Waarde

Daarbij wordt een groot deel van zijn bestedingen bij alle mogelijke ministeries – en uiteindelijk bij de belastingbetaler- weggezet. Ook prettig geregeld voor de Oranjes; de vorstelijke uitkering is geheel belastingvrij of via teruggaven zo goed als netto. Daarover is afgelopen jaren nauwelijks discussie geweest. Willem Alexander is het waard, zo lijkt het volk te beredeneren. Anders dan die luie politici in Den Haag.

Gek genoeg zijn wij kritischer op onze vertegenwoordigers als we ze kiezen, dan wanneer we ze tegen wil en dank opgedrongen krijgen.

Dat gezegd is Willem Alexander niet de enige kostwinner in het gezin Oranje. Ook vrouwlief Maxima heeft voor zichzelf een fijne tegemoetkoming voor het lintjesknippen weten af te dingen – zo’n 30.000 euro per maand. Een behoorlijk kapitaal waarvoor je al gauw 10 verpleegkundigen financieel onderhoudt of 6 a 8 leraren voor de klas hebt. Omaatje Beatrix houdt een Oranje-WAO van een half miljoen. Wederom, geen vragen van het publiek. Het is goed zo.

Of nou ja – u moet nog even instemmen, en dat doet u net als de eerste minister, met een kapitale verhoging van 9 ton!

Tonnetje

Behalve aan direct salaris wil de kroon anno 2018 meer geld aan personele en materiële uitgaven. Er gaat een ton extra naar de militairen en persattaché’s van de monarchen. De kosten voor telecommunicatie, zoals de RVD het zo deftig postuleert, vallen hoger uit dan eerder begroot. En ook van de vele auto’s, paarden en rijtuigen om de Oranjes van vakantievilla naar paleis of naar de opening naar theatervoorstellen te begeleiden, vallen de kosten hoger uit. Die AA-nummerbordjes blijven, zo lijkt, vooral en alleen aan de allerduurste en laatste modellen bolides hangen. En zoals dat gaat: wederom van uw geld. Maar dat deert u niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *