Belgische koning vreest strijd met Amerikaanse burgers

De Belgische koning is behoorlijk ontstemd over de opening van een fastfoodketen in zijn land. Niet zozeer vanwege het ongezonde eten dat de Amerikaanse frietenbakker Burger King aan zijn onderdanen wil verkopen, maar vanwege de opvallende reclamecampagne die bedacht is voor de lancering bij onze Zuiderburen.

Burger King vraagt de Belgen te kiezen tussen hun monarch Filip I en de burgers van het restaurant. “Wie is de beste Koning”, aldus Burger King in een eerste filmpje dat deze week opdook. Geheel gerust over de uitslag van de stemming is de vorst kennelijk niet. In een zeldzaam communiqué laat de koning weten ‘dat hem niet om toestemming gevraagd is voor het spotje’. Hij zegt ontstemd te zijn over de verkiezing.

Impopulair

De familie van Saksen-Coburg die het al zo’n 186 jaar voor het zeggen heeft in België, is niet bepaald populair. Een meerderheid van de bevolking zegt geen toekomst te zien in de monarchie. Maar 40 tot 45 procent van de Belgen spreekt zich uit als koningsgezind. Vooral Vlamingen geven aan af te willen van het Franstalige vorstenhuis.

Filip I, die in 2013 de toon besteeg, geldt als een gematigde koning en moet vooral voor rust in de gelederen zorgen. Zijn jongere broer, playboyprins Laurent, gooit echter geregeld roet in het eten met zijn exorbitante levensstijl. De rijkaard staat te boek als liefhebber van snelle auto’s en heeft ogenschijnlijk lak aan de snelheidslimiet bij onze zuiderburen. Ook aan het kritische journaille heeft de koninklijke telg een broertje dood. Jaren terug speelde Laurent bovendien een belangrijke rol in een omvangrijke fraudezaak bij de Belgische marine.

Verkiezing

Dat gezegd lijken de republikeinse burgerbakkers geen politieke omwenteling bij onze Zuiderburen na te streven; de verkiezing die aan de reclamereeks verbonden is, heeft in ieder geval weinig weg van een democratische stembusgang. Een ‘ja’ voor de burgers wordt direct geteld, wie voor Filip I kiest moet ‘vanwege drukte op het platform’ enkele dagen wachten voor zijn stem geregistreerd is. Ook de Amerikanen willen kennelijk zeker zijn van hun winst in de titanenstrijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *