Wie wordt de Republikein van het Jaar 2018?

Elk jaar kiezen de leden van het RG een Republikein van het Jaar.

Dat was in 2017 Youp van’t Hek – iemand die “misstappen van de Oranjes en de hypocrisie van het Koningshuis als instituut als geen ander naar voren brengt.”

Historicus Gerard Aalders werd tweede op grond van zijn boeken over de Oranjes. Dat trouwens met maar één stem verschil. Dit jaar publiceerde hij zijn veelbesproken biografie over koningin Wilhelmina (door het boek te kopen via deze link, steun je het RG).

Kamervoorzitter Khadija Arib eindigde bij de stemming als derde; zij werd geprezen omdat zij het verzoek van de Raad van State naast zich neerlegde om de koning op de hoogte te houden van de onderhandelingen voor een nieuw kabinet.

Persoonlijk heb ik op Khadija Arib gestemd.  Als voorzitter van de Tweede Kamer heeft zij er op een elegante manier voor gezorgd dat de Koning niet opnieuw een rol in de formatie zou spelen. Een cruciale actie in de ontwikkeling van ons staatsrecht.

– Hans Maessen, Voorzitter Republikeins Genootschap

In de jaren ervoor kozen we Joanna van der Hoek (2014), Arjen Lubach (2015) en Maarten van Rossem (2016). Zij kwamen elk hun prijs persoonlijk in ontvangst nemen.

Binnenkort gaan we weer stemmen!

Iedereen is van harte welkom om mee te denken over geschikte kandidaten (maar alleen leden van het RG vormen een eindoordeel).

Wie denk je dat in 2018 Republikein van het Jaar moet worden?

Sugggesties zijn van harte welkom!

 

Laat je suggestie achter op onze Facebook, Twitter, in de comments hieronder of via de mail. Vertel ook vooral waarom je vindt dat deze persoon de titel verdient.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *