‘Mijn dochter moet president kunnen worden’

Sinds kort heeft het Republikeins Genootschap weer een betaalde medewerker. Bram van Montfoort gaat de vereniging een dag per week helpen. Wie is hij en wat is hij van plan?

Was je altijd al republikein?
“Nee helemaal niet! Als kind vond ik Koninginnedag altijd fantastisch, dan kon ik mijn oude speelgoed verkopen en tijdens interlands zong ik enthousiast het Wilhelmus mee. Ik dacht er eigenlijk niet zo over na.”

Wanneer kwam de ommekeer?
“Een paar jaar geleden zag ik op tv hoe mensen werden opgepakt omdat ze tegen het koningshuis protesteerden. Dat vond ik heel raar. Je mag in een democratie toch zeggen wat je denkt?”

“Toen ben ik me erin gaan verdiepen en kwam ik erachter dat een monarchie ingaat tegen zo ongeveer alles waar ik voor sta. Dat ze dat in Thailand of Saudi Arabië nog hebben, ok, maar niet hier in Nederland.”

“Hier beoordeel je mensen op hun eigen kunnen en waar ze zelf voor staan. Met andere woorden: mijn dochter – als ik er ooit een krijg – moet president kunnen worden. Of die van jou, als ze daar slim genoeg voor is en het graag wil. Nu kan het staatshoofd alleen uit een bepaalde adellijke familie komen. Dat is toch compleet achterhaald?”

Een filmpje dat Bram in 2017 maakte over erfopvolging

Wat ga je precies doen voor het Republikeins Genootschap?
“Ik word de spil in de communicatie. Heb je als lid of donateur een vraag? Dan kun je me mailen op bram@republikeinen.nl of een berichtje sturen op Twitter.”

“Verder ga ik me vooral inzetten op online groei. Weet je hoeveel Facebookvolgers de Zweedse of Britse republikeinen hebben? Meer dan 20 keer zoveel als wij! Wij kunnen daar echt nog heel veel van leren.”

Waarom zijn die Facebookvolgers zo belangrijk volgens jou?
“Ik ben nu een paar keer bij republikeinse bijeenkomsten geweest. Je komt daar hele interessante en gedreven mensen tegen. Maar alleen zo’n zaaltje met 40 man schiet natuurlijk niet op. Je hebt ook zat Nederlanders die niet zomaar naar Amsterdam of Utrecht kunnen komen. Mensen die wel op Facebook zitten of e-mail hebben. Mensen die je online bij de discussie wilt betrekken. Die misschien wel filmpjes of blogs voor de website willen maken. Laat zo’n community eerst flink groeien. En als je dan 40.000 man op je Facebook hebt, wordt het ook makkelijker om een protest of bijeenkomst te organiseren.”

Hoe ga jij voor die 40.000 volgers zorgen?
“Stap 1 is volgens mij dat je gaat meten wat werkt. Wat nu als we bijvoorbeeld rond Koningsdag 1000 euro investeren in Facebook advertenties? Hoeveel nieuwe leden, donateurs en likes levert ons dat op? Welke thema’s scoren het best? Welke toon moet je aanslaan? Elke ledenvergadering ga ik een stapel cijfers meenemen. Leden kunnen dan zelf bepalen of we hun geld nuttig gebruiken. Het helpt ook om een geïnformeerde discussie te voeren over waar we naartoe willen.”

Wat maakt jou de juiste persoon op de juiste plek?
“Ik heb nu een paar jaar ervaring in de online marketing. Inhoudelijk maakt het natuurlijk enorm uit of je voor Carglass of het Republikeins Genootschap schrijft, maar veel van de mechanismen werken hetzelfde. Mijn kennis over zoekmachines, social media, websites en nieuwsbrieven zet ik graag in voor de vereniging.”

“Al gaat het uiteindelijk denk ik over motivatie. Je zou mijn goede vrienden eens moeten vragen. Ik heb het al anderhalf jaar non-stop over de republiek. Ik vind dit echt zo’n fascinerend en belangrijk thema.”

Wanneer wordt Nederland een republiek?
“Eerst nog even een dochter krijgen en die dan dertig jaar lang drillen tot ze uiteindelijk president wordt. Haha, nee geintje joh. Zo snel mogelijk!”

6 gedachten over “‘Mijn dochter moet president kunnen worden’”

  1. Bram Van Montfoort

   Is het niet effectiever om bestaande politieke partijen te beïnvloeden? Groenlinks is nu de enige partij die officieel streeft naar een republiek, maar er zijn bijvoorbeeld ook veel SP, PvdA, PvdD, VVD, FvD & D66 stemmers die liever een democratisch gekozen staatshoofd zien.

 1. Josefine Sweerman

  De aanhangers van een republiek zijn behoorlijk divers in hun politieke oriëntatie. Op het moment dat er een politieke partij wordt opgericht zullen er zeer waarschijnlijk ook veel leden opzeggen omdat zij wel voor de republiek zijn, maar zich niet kunnen vinden in de overige politieke standpunten. Bovendien is er over het antwoord op de de vraag: “wat voor soort republiek is het meest geschikt voor Nederland” ook nog niet voldoende eensgezindheid onder de aanhangers van de republiek. Dat maakt het moeilijk om een politiek standpunt in te nemen. Bovendien heb je in de kamer een meerderheid nodig, en dat is lastig voor elkaar te krijgen als one-issue partij. Bestaande politieke partijen beïnvloeden zou dus mijn persoonlijke voorkeur hebben.

 2. J. van der Starre

  Ik denk wel , als er een politieke republikeinse partij wordt opgericht, dat we een groot aantal mensen meekrijgen.

 3. Goedendag, een goed idee om op facebook te gaan. Zelf wil ik niets met facebook te maken hebben maar ik ben wel lid v h RG. Ik kijk wel naar de filmpjes in de nieuwsbrief. Ik wens Bram heel veel succes, leuk hoor zo’n jongeman die het voor ‘ons soort mensen’ opneemt. Veel succes. Met vriendelijke groet, mevr. A. Timmermans te Nieuwkoop.

 4. Paul Akkermans

  Tja …. het is NU het moment om het Oranje instituut een flinke klap toe te dienen en het percentage Royalisten te minimaliseren. Edoch dit dient wel te gebeuren op de juiste wijze. Ik ben de laatste 5 jaar van tijd tot tijd in de weer geweest binnen mijn netwerk en meerdere mensen “sluiten” zich aan bij de gedacte van een Republiek. Echter er moet wel een beweging komen met mensen erbij die er tie doen om DE slag te maken. Met alle respect voor wat er nu in NL is op dit gebied geeft mij niet het gevoel van we gaan meters maken. Mensen v gewicht, standing, mer authoriteit, charisma etc. moeten zich aansluiten. Succesvolle ondernemers, Politici ( geen prutsers ) kortom mensen die zich bewezen hebben. In NL is, schat ik in, vrij makkelijk “iets” op gang te brengen wat politieke impact heeft en wat HET platform kan zijn voor voor wat NL kan/moet zijn …. Een Republiek wat we per slot ooit waren. Het vlokslied is echt schokkend alles wat je niet wilt zijn staat daarin geschreven. Hartelijke groet, Paul Akkermans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *