Troonrede in de Ridderzaal is geldverspilling

Nu de discussie aanwakkert over het al dan niet openhouden van de Ridderzaal voor Prinsjesdag, stelt het Nieuw Republikeins Genootschap voor om als alternatief de troonrede te laten voorlezen door de minister-president. Op die manier verdwijnt de poespas rondom de toespraak en hoeft deze ook niet meer koste wat kost in de Ridderzaal gehouden te worden.

Minister Stef Blok van Rijksdienst wil dat de troonrede ook tijdens de verbouwing van het Binnenhof in de Ridderzaal wordt voorgelezen. De verbouwing duurt daardoor wel een halfjaar langer en wordt daarmee ook veel duurder. En dat terwijl Blok in eerste instantie aangaf voor de snelste en goedkoopste optie te kiezen; oppositievoorstellen voor een gefaseerde verbouwing werden om die reden van tafel geveegd.

Waarom moet het Binnenhof voor Prinsjesdag dan wél openblijven? Met zijn uitspraken over “schoolklassen die voor de televisie zitten” slaat Blok de spijker op zijn kop: Prinsjesdag in zijn huidige vorm is vooral voor de bühne. Het is een show, en voor die show wil de minister van Rijksdienst blijkbaar diep in de buidel tasten.

Die uitgaven zijn niet wenselijk en volgens de Grondwet ook niet nodig. De troonrede mag ook gewoon door de minister-president worden voorgelezen, zoals Willem Drees dat ooit deed toen koningin Wilhelmina ziek was.
Als Rutte vanaf nu zijn eigen regeringsbeleid zou voorlezen, sla je twee vliegen in één klap. De inhoud komt weer centraal te staan, en de verbouwing van het Binnenhof hoeft niet vertraagd te worden om een promotieshow van het koningshuis in stand te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *