Persbericht: Privacy koning terecht ingeperkt

Reactie van Hans Maessen, voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap, op de uitspraak van de Europese rechter dat de privacybescherming van leden van het koninklijk huis inperkt, omdat delen van hun privéleven politieke en publieke effecten hebben.

De mediacode van het Koninklijk Huis en hun privacybescherming in de pers zijn in strijd met het Verdrag van de Rechten van de Mens.

Het Koninklijk Huis heeft bindende afspraken gemaakt met de Nederlandse pers over foto’s en informatie waarover wel en niet bericht mag worden. Daarmee blijft voor Nederlandse burgers informatie onthouden over hoe de monarchie echt functioneert. Hierdoor kan een façade van schone schijn worden opgehouden die essentieel is voor het voortbestaan van de monarchie. Alleen de geregisseerde en mooie kanten van de monarchie worden getoond. Gevolg is dat door de Koning en de regering geen verantwoording wordt afgelegd over die dingen die de burger niet ziet.

In een democratie met een gekozen Staatshoofd kiest deze er zelf voor om in de schijnwerpers te staan. Zijn ambtsduur is beperkt, en zijn familie vervult hierbij niet de symboolfunctie die de Europese rechter wel aan de koninklijke familie toebedeeld. Daarom hoeft er bij een gekozen Staatshoofd niet over zijn privéleven in de pers te worden bericht; een duidelijk voordeel van een gekozen staatshoofd boven een monarchie.
De afschaffing van de mediacode zal de schone schijn van het Koningshuis doen afbrokkelen en versnelt leiden naar het einde van de monarchie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *