Meer folkore dan economische activiteit
Door Ton Johannisse
In het tijdschrift De Republikein van september 2011 is een artikel verschenen van Ton Johannisse over de invloed van een staatsbezoek op de export. In het artikel wordt de bewering dat een staatsbezoek goed is voor de export naar sprookjesland verwezen, zoals dat wel met meer aspecten van de monarchie het geval is.
De stelling dat een Staatsbezoek de export sterk bevordert wordt door veel mensen geloofd. Maar wie daar over nadenkt gaat vanzelf twijfelen of het waar is. Belangrijke handelsbesluiten worden niet in een paar dagen genomen. Zeker niet als het over miljoenen gaat.
Om deze bewering goed te onderzoeken zijn de handelsgevolgen van de Staatsbezoeken die Koningin Beatrix in de laatste tien jaren heeft afgelegd beoordeeld aan de hand van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Koningin Beatrix heeft in de onderzochte periode van 2000 tot en met 2009 in totaal 14 staatsbezoeken afgelegd. En wel in volgorde aan Rusland, Roemenië, Chili, Brazilië, Thailand, Argentinië, Letland, België, Turkije, Slowakije, India, Estland, Litouwen en Mexico. Gekeken werd of in de drie jaar na het bezoek er een duidelijke toename in de export naar dat land was. Een toename die dan uiteraard boven de al een paar jaren lopende trend uit moet gaan. Daarvoor zijn de cijfers van het CBS gebruikt en de door het CBS gemaakte grafieken. Met sommige landen had en heeft Nederland een handelsvolume dat in de miljarden loopt. Een paar andere landen zijn absoluut niet van belang voor de export gezien hun aandeel van 0,1 tot 0,2% van het exportvolume. Een Staatsbezoek met enig economisch oogmerk heeft daar geen enkele zin.
De conclusie van het bekijken van al deze betrouwbare cijfers is dat een Staatsbezoek geen enkele uitwerking heeft op de export, ook niet in een periode van drie jaar. Het verhaal dat een Staatsbezoek de export dan ook zou bevorderen is volstrekt niet waar, het is onzin.