‘Het lijkt wel alsof Rutte in de tang zit’

Waarom blijkt het koningshuis toch altijd nóg weer duurder dan we al dachten? De Nieuws BV (NPO Radio 1) vroeg het aan historica Dorine Hermans en Republikeins Genootschap-woordvoerder Floris Müller.

Luister terug: Koning kost veel meer dan op de begroting staat (De Nieuws BV)

“Het lijkt een prestigekwestie voor de Oranjes”, vertelt Hermans, schrijfster van verschillende boeken over de monarchie. Volgens de historica is de Nederlandse koninklijke familie enorm gericht op geld en betaalt het als zo ongeveer het enige koningshuis ter wereld géén belasting.

Zo vallen de jaarlijkse kosten voor het koningshuis veel hoger uit dan de officieel geraamde 44.4 miljoen euro. Floris Müller van het Republikeins Genootschap noemt 350 miljoen euro als conservatieve schatting. Bijvoorbeeld omdat het staatshoofd geen vermogensbelasting afdraagt over zijn geheim gehouden miljardenvermogen. Daarmee zijn de Oranjes de duurste en rijkste vorsten van Europa.

Hermans ziet in de Tweede Kamer langzaam de bereidheid ontstaan om kritische vragen te stellen: “Ik denk dat er een transitie gaande is. Sinds een paar jaar durven politici zich openlijk uit te spreken over de kosten van het koningshuis. Ik hoop dat ze nu een beetje doorpakken.”

Müller van het Republikeins Genootschap heeft hier zo zijn twijfels over:

“Als er toch iets ceremonieels is aan het koningshuis, dan is het wel de behandeling van de kosten.”

Premiers durven koning nooit aan te pakken

Beiden zien een bijzonder lakse houding bij de premier. Keer op keer verdedigt Rutte de familie tijdens financiële schandalen. Of het nu gaat om onterecht ontvangen subsidie voor de kroondomeinen, aan het buitenland verpatst cultureel erfgoed, of onterechte meubeltoeslag van 26.667€ per maand.

“Het lijkt wel alsof Rutte in de tang zit”, stelt Hermans. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de premiers na hem. Geen enkele minister-president durft de koning – een ongekozen miljardair in het hart van ons staatsbestel – openlijk af te vallen.

De NOS vat het in een analyse samen:

‘De koning loopt de premier politiek niet voor de voeten en de premier pareert de financiële kritiek. Zo helpen zij elkaar.’

Het probleem zit in het systeem. Tijd voor een republiek.

2 gedachten over “‘Het lijkt wel alsof Rutte in de tang zit’”

  1. Af schaffen deze operette geld verslindende familie het is niet meer van deze moderne tijd. Vroeger ging een koning met een zwaard voor de troepen uit op de vijand af. Deze oranjes zijn laf in 1940 gevlucht en lieten Nederland en de Joden achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *