Boris van der Ham over lakeiengedrag

Een acteur die een geloofwaardige koning wil neerzetten, moet niet plechtig over het podium heen en weer schrijden of met overdreven hooggeheven pink zijn theekopje vasthouden. Nee, zijn koningschap wordt benadrukt door het gevlei en gelik van zijn entourage.

Het is een van de ‘wetten’ die oud-Tweede Kamerlid en acteur Boris van der Ham formuleert in zijn boek met de titel ‘de koning kun je niet spelen’.

Als acteur speelde Van der Ham in verschillende koningsdrama’s. Toen hij in Den Haag rondliep, heeft hij de gedragingen van politieke leiders en andere gezagsdragers kunnen toetsen aan de geijkte toneelwetten.

In de zesde Hans van den Bergh-lezing zal Van der Ham nader onderzoeken waar het politieke spel en het toneelspel elkaar raken. Soms moet je flink schmieren om het land goed te leiden, soms is juist stil spel vereist. De vraag is of de monarchie daar het geschiktste toneelstuk voor is.

Het nagesprek wordt geleid door theaterjournalist Hein Janssen.

Tickets Hans van den Bergh-lezing 3/12/19

De zesde Hans van den Bergh-lezing wordt op dinsdag 3 december 2019 gehouden in de Dokzaal, Plantage Doklaan 8-12, Amsterdam, inloop vanaf 19:45, aanvang 20:15 uur.

Toegang voor leden van het Republikeins Genootschap is gratis.

Over Hans van den Bergh

De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen.

Van zijn hand verschenen diverse boeken waarin hij argumenten gaf ter bestrijding van de monarchie: Eén over Oranje of de Republiek der Nederlanden (1989), Klein republikeins handboek (2002, 2013) en Doe het niet, Alex! (2011).

Hans van den Bergh was ook meer dan veertig jaar actief als toneelrecensent voor Het Parool. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd op 3 december, de geboortedag van Hans van den Bergh, en heeft de republikeinse zaak in brede zin tot onderwerp.

Over Boris van der Ham & Hein Janssen

Boris van der Ham (1973) is voormalig Tweede Kamerlid van D66. Hij studeerde geschiedenis en doorliep de toneelschool Maastricht. Hij was mede-initiatiefnemer van een wetsvoorstel dat ertoe diende de invloed van de koning op de kabinetsformatie te verminderen.

Hein Janssen (1951) begon in 1981 met het schrijven van toneelrecensies voor het Haarlems Dagblad. Tussen 1987 en 2017 was hij als redacteur verbonden aan de Volkskrant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *