Republikeinen en Wilhelmus

“Republikeinen voor Wilhelmus”, kopt de Telegraaf op 30 juni. Deze bewering wordt gedaan naar aanleiding van een telefonische vraag die mij een dag eerder door een verslaggever van die krant werd gesteld. Aanleiding was het besluit van minister Donner om kennis van het volkslied tot inburgeringseis te maken. De krant vermeld dat: “zelfs het Nieuw Republikeins Genootschap het toejuicht dat dit nationale symbool een grotere rol krijgt toebedeeld”.

Mijn antwoord werd echter met een ruime portie aan ‘journalistieke vrijheid’ geïnterpreteerd. Ik heb gezegd dat het Wilhelmus géén exclusief bezit is van het koninklijk huis. De melodie van het (oorspronkelijk Franse) lied is twee eeuwen ouder dan de daarbij bedachte tekst. Hoewel wij republikeinen uiteraard voorkeur hebben voor een andere tekst is het het volkslied voor àlle Nederlanders. In die zin is het dan ook een goede zaak kennis van het Wilhelmus op te nemen in de inburgeringscursus.

Mijn vader zei het al: “je moet niet alles geloven wat er in de Telegraaf staat…….”

Leo Verhoef

Wat is uw mening over “Republikeinen en het Wilhelmus? Stuur uw reactie naar ‘leden schrijven’, redactie@republikeinen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *