Republikeinen bezorgen koningin belastingaanslag

Republikeinen van de actie Nederland Draagt Wit www.NederlandDraagtWit.nl , bezorgden op vrijdag 29 maart 2013 om 11.00 uur een King-Size belastingaanslag bij de koningin op paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Terwijl half Nederland zat te zwoegen op de belastingaangifte van 2012 had de koningin het gemakkelijk want ze betaalt geen belasting. Nederland Draagt Wit wil minder monarchie. Daar hoort bij dat de koningin (en nu dus de koning. Red.) gewoon belasting betaalt zoals elke burger.

De koning is vrijgesteld van alle belastingen. Tegelijkertijd profiteert hij van een zeer hoog salaris van 825.000 en daar bovenop veel vergoedingen in natura, zoals gratis personeel, huisvesting, reizen enz. De totale kosten van het koningshuis worden geschat op ca. 100 miljoen per jaar! Het vermogen van de familie bedraagt enkele miljarden (25 miljard totaal bezit volgens Quote 2011. Red.). Ter vergelijking, de president van de Verenigde Staten verdient ca. $ 400.000 en de Bondspresident van Duitsland 217.000 en betalen gewoon belasting.

Er is geen reden waarom de koning geen belasting zou betalen. Ook andere vorsten, zoals de koningin van England doet dat. Volgens Nederland Draagt Wit moet het salaris van de koning iets boven de Balkenende norm van 194.000 liggen. De kosten van het koningshuis kunnen verder beperkt worden door ze te laten betalen voor hun personeel, de huisvesting, het gebruik van het regeringsvliegtuig etc.

Nederland Draagt Wit is een initiatief van de vereniging het Nieuw Republikeins Genootschap (www.republikeinen.nl), dat er al meer dan 15 jaar naar streeft om op democratische wijze te komen tot een gekozen staatshoofd in Nederland. Door op 30 april witte kleding te dragen, werdt er blijk van gegeven dat het wel wat minder mag met de monarchie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *