Republikeinen starten proces ‘Macht van de Koning’

Het Republikeins Genootschap is vandaag officieel een rechtszaak begonnen om de macht van de koning in te perken. Deze bevindt zich volgens de pro-democratische beweging aan meerdere kanten van de Trias Politica. De dagvaarding aan zowel de Koning als Staat is bezorgd bij de Hoge Raad.

Advocaat van het Republikeins Genootschap Ewout Jansen: “Niemand vindt het een pretje als de deurwaarder op de stoep staat. Gelukkig voor de Koning mogen deurwaarders niet naar het Paleis. De Koning wordt geholpen door de Hoge Raad bij het in ontvangst nemen van dagvaardingen. De hoogste rechters, die uiteindelijk over de zaak moeten oordelen, beginnen deze procedure met gratis administratieve hulpverlening aan de Koning.”

De Koning heeft allerlei procesrechtelijke privileges, schrijft Ewout Jansen in de dagvaarding van de ‘Macht van de Koning’-rechtszaak. “De Koning kan bijvoorbeeld nooit iets doms zeggen in de rechtszaal; want hij hoeft niet zelf de vragen van de rechter te beantwoorden. Zelf verwacht ik wel wat kritische vragen van de rechter aan mijn cliënt. Als dat maar goed gaat.”

Voorzitter van het Genootschap. Floris Müller: “Tot nu toe heeft de Koning alle rechtszaken gewonnen; met name van de media. Als Republikeins Genootschap maken we ons daar zorgen over. Het is voor media heel aantrekkelijk om claims en rechtszaken met de Koning te vermijden door voorzichtiger te zijn dan eigenlijk nodig is.”

Ewout Jansen: “Zelf heb ik ook trouw moeten zweren aan de Koning om advocaat te kunnen worden, maar het is niet alleen symboliek. De Koning heeft ook de rechter benoemd en kan verhinderen of vertragen dat wetgeving van kracht wordt. We hebben bewijs dat de Koning zijn macht daadwerkelijk gebruikt, maar zelfs al is het een traditie dat de Koning zijn macht niet gebruikt, dan nog is dat te kwetsbaar voor een democratische rechtsstaat.”

“Als het moet gaan we door tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, stelt voorzitter Müller, “dat heeft de Nederlandse Staat al eerder op de vingers getikt toen het ging over de macht van de koning.”

De pro-democratische beweging haalde in een crowdfunding ruim 35.000 euro op van een kleine 1000 donateurs om in een rechtszaak de macht van de koning aan te vechten. Deze week dagvaardt het Genootschap zowel de Staat als de Koning. De volledige tekst is na te lezen op de site van het Republikeins Genootschap

7 gedachten over “Republikeinen starten proces ‘Macht van de Koning’”

 1. ReindeR Rustema

  “Het Republikeins Genootschap is vandaag officieel een rechtszaak begonnen” maar deze blogposting heeft geen datum. Graag even die instelling aanpassen in wordpress.

   1. Bram Van Montfoort

    Dat hangt van de president af. In parlementaire republieken om ons heen (Duitsland, Finland, IJsland, Ierland, Oostenrijk) blijken de kosten in ieder geval stukken lager dan die voor de Nederlandse monarchie. Wij zijn voorstander van een parlementaire republiek.

 2. jean-philippe Nicolai

  Hij en zijn familie mogen gerust in Nederland wonen, maar dan ook belasting betalen zoals iedereen. Moet de koning niet het goede voorbeeld geven?

 3. Willem-Alexander behoort niet die torenhoge macht te hebben. Veel mensen doen zeer onderdanig tegen hem, vaak bij het bespottelijke af. Ze buigen en komen in een soort trance terecht. Ik verwacht 100% zeker dat de rechtszaak goed gaat uitpakken voor de ‘Republiek’ en dat geen rechter zich door de koning laat intimideren. Ik vertrouw de rechterlijke macht !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *