Republikeinen actief tijdens viering 200 jaar monarchie

Republikeinen zullen tijdens de viering van 200 jaar monarchie op 30 augustus in Maastricht, gebruik maken van hun individuele recht op vrijheid van meningsuiting om hun overtuiging kenbaar te maken.

Republikeinen stellen de vraag of na 200 jaar een monarchie nog passend is in een democratie. Een staatshoofd dient gekozen te worden en verantwoording af te leggen aan het volk. Na 200 jaar is Nederland er niet in geslaagd dit universele democratische uitgangspunt toe te passen. De manifestatie in Maastricht is propaganda voor de monarchie en staat daarmee de verdere ontwikkeling van de democratie in Nederland in de weg.

Er kunnen vraagtekens gezet worden bij de manier waarop de Oranjes invulling geven aan de monarchie en of een monarchie in onze tijd nog past. Bij de herdenking in Maastricht wordt op geen enkele wijze aan dit aspect aandacht besteed.

In het kader van de herdenking van 200 jaar monarchie, stonden de Republikeinen eerder stil bij de vlucht voor de patriotten van Stadhouder Willem V naar Engeland op 18 januari 1795.

Op 28 juni jl. herdachten de Republikeinen de aanhouding door de patriotten in 1787 van Wilhelmina van Pruisen in Goejanverwellesluis.

Het Nieuw Republikeins Genootschap streeft er naar op democratische wijze te komen tot een gekozen staatshoofd in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *