Politiek. Stop deze schaamteloze graaier

Graaien uit de publieke ruif der financiële middelen moet als het aan de politiek ligt stevig worden aangepakt. Graaiende bestuurders van woningstichtingen werden het afgelopen jaar aan de tand gevoeld door de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Graaiers in de zorg worden door blogs als GeenStijl aan de schandpaal genageld. Kortom er komt zo langzamerhand een moreel besef dat wie zich inzet voor de publieke zaak daar natuurlijk best goed voor beloond mag worden, maar dan moet die beloning wel in verhouding zijn tot de geleverde prestatie.

Als ik die laatste zin eens afzet tegen ons koningshuis dan is die balans er helemaal niet. De meerwaarde van Willem-Alexander voor de publieke zaak binnen een echte democratie is er niet. Zijn status heeft hij niet verkregen door zich in te zetten voor het publieke belang. Ook heeft hij op geen enkele andere wijze blijk gegeven een aantoonbare toegevoegde waarde te zijn voor de samenleving. Zijn afkomst is bepalend. Dat vraagt eigenlijk om een stukje ingetogenheid van zijn kant. Hij krijgt een uitkering, zonder enige vorm van sollicitatieplicht, woont op kosten van de belastingbetaler en hij kan daar met zijn gezin goed van bestaan, dankzij wetgeving die in stand gehouden wordt op basis van sentimenten en het ontbreken van lef bij politieke partijen.

Maar Lex is niet ingetogen en springt al helemaal niet zuinig om met de financiële middelen die door het hardwerkende deel van de bevolking, in tijden van crisis, bijeen worden gebracht vanuit het idee dat we een samenleving zijn die de zorg voor elkaar heeft. Hardwerkende mensen die een financiële bijdrage leveren aan de publieke schatkist doen dat vanuit het besef dat als we dat geld verstandig uitgeven we er allemaal van kunnen profiteren. Lex doet een onbeschofte greep uit die ruif. Op kosten van de belastingbetaler laat hij een hek plaatsen om zijn vakantiewoning in Griekenland. Kosten € 0,4 mln. Lex besluit niet uit bezuinigingsoverwegingen de stofkam eens door zijn hofhouding te halen. Nee, hij laat paleis Noordeinde verbouwen voor € 11,7 mln, zodat er voor iedereen plek is. In de tuin van zijn woonhuis laat hij ook nog een werplek bouwen voor € 0,4 mln. Villa Eikenhorst, het paleis op de Dam en Huis Ten Bosch krijgen ook nog even een opknapbeurt. In totaal worden de paleizen gerenoveerd voor € 127 mln, kopte De Volkskrant. Volgens de Rijksgebouwendienst is er niets aan de hand want een renovatie met een prijs van tussen de €4.000 en €5.000 per vierkante meter schijnt normaal te zijn voor soortgelijke panden. Van dat laatste heb ik geen verstand dus dat zal ik aannemen. Maar hoe kan een koning met droge ogen een bedrag van €127 mln stelen van zijn onderdanen, terwijl hij weet dat dit is opgebracht door mensen die er hard voor moeten werken en die alle zeilen bij moeten zetten om in deze crisistijd het hoofd boven water te houden. Hoe kan hij het stelen van mensen die zien dat hun kind vanaf januari 2015 minder zorg krijgt vanwege de bezuinigingen. Hoe kan hij het stelen van mensen die door de verschuivingen in de arbeidsmarkt gedwongen zijn om hun brood te verdienen op basis van een uitgekleed en kort contract of als ZZPer, terwijl hij als bovendaan zijn levenslange ‘contract’ doorgeeft aan de komende generaties Oranje. Een koning die dat gedrag vertoont steekt een figuurlijke middelvinger op naar de hele natie.

Het wordt tijd voor een echte democratie waarin de politieke partijen het lef tonen de monarchie af te schaffen. Niet alleen de graaiers in de zorg, het onderwijs en andere publieke domeinen moeten worden aangepakt. Ook het graaigedrag van Lex moet gestopt worden. De eerste kans om dat te doen komt er al heel snel aan tijdens het begrotingsoverleg. Als ik voorzichtig reken en ik zet het bedrag van elke vierkante meter verbouwing af tegen een maandsalaris dan kun je van €127 mln ruim 2.645 mensen een jaar lang fulltime in de zorg laten werken. Koning Willy zou zich dood moeten schamen.

3 gedachten over “Politiek. Stop deze schaamteloze graaier”

  1. Helemaal mee eens het is van de zotte,wel leven niet in de middeleeuwen!
    Laat hij zelfs maar is komen met een reden waarom dit nog bestaat.

  2. Stoppen met het (financieren vh) koningshuis. Wil mee werken aan effectieve acties om dit doel te bereiken.
    Hoe kan ik me inzetten op het net om de mensen te overtuigen te stoppen met die koninklijke onzin. Niet een onaardige man denk ik, die WA, maar het kan niet zo zijn dat die familie ie ieder jaar rijker worden ten koste vd modale belasting betaler die er in feite niet echt op voor uit gaat. Als hij zo goed is vh bedrijfsleven, dan laat het bedrijfsleven hem subsidiëren.

  3. Helemaal mee eens. Dat er nog steeds mensen in sprookjes geloven is absurd. Zelf ben ik 73 jaar en heb een klein pensioen die al vanaf 2009 niet meer geïndexeerd is. Meneer Rutte gaat nu op aandrang van een aantal politieke kamerleden kijken of Lexi wel alles kan bekostigen. Want ja de prijzen stijgen maar. Misschien is het hem ontgaan dat dat ook voor alle ouderen zo is. Er zijn in Nederland zo veel mensen die onder het bestaand minimum moeten leven,dat het toch wel zielig is dat onze Lexi zijn vakantie moest onderbreken de zielepiet. Ik kan nog wel even doorgaan. Ik wordt er alleen maar misselijk van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *