Politici Australië willen republiek

De meeste deelstaatleiders in Australië willen een republiek. Dat schrijven ze in een officieel document, dat alleen door premier Colin Barnett niet werd ondertekend. Barnett (West-Australië) laat weten dat ook hij voor een republiek is, maar pas op langere termijn.

Momenteel is koningin Elizabeth II het staatshoofd van niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook van Australië, Canada en Nieuw Zeeland. De Australische politici willen nu dus dat hun land een eigen, democratisch gekozen staatshoofd krijgt. In 1999 stemde de meerderheid van de Australiërs bij een referendum nog tegen de invoering van een republiek.

Het nieuws uit Australië spreekt tot de verbeelding, niet alleen voor Nederlandse republikeinen maar ook voor Graham Smith, CEO van de Britse organisatie Republic. Smith verzet zich tegen de monarchie in het Verenigd Koninkrijk, maar woonde ook enkele jaren in Australië. Eerder deze maand bezocht hij de nieuwjaarsborrel van het Nieuw Republikeins Genootschap in Amsterdam, en sprak daar het vertrouwen uit dat het alle Europese landen gaat lukken om de monarchie af te schaffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *