NRG werkt mee aan reportage over Majesteitsschennis

Het Nieuw Repubikeins Genootschap heeft via voorzitter Hans Maessen meegewerkt aan een item van KRO Brandpunt over majesteitsschennis. Brandpunt probeert in deze uitzending een gebalanceerd maar kritisch beeld te geven van de wet die de voorkeursbehandeling van de Oranjes maar weer eens onderstreept.

Hans Maessen vertelt aan het begin van het item over zijn arrestatie op de Dam, tijdens de kroning van Willem Alexander. Historicus Gerard Aalders is de expert die uitlegt hoe het wetsartikel op majesteitsschennis zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Kees Verhoeven van D66 komt aan het woord omdat die partij het artikel wil afschaffen, en er is ook aandacht voor cabaretier Gerard Cox die ooit aangeklaagd werd voor majesteitsschennis vanwege een een versje in een toneelstuk.

Cox werd nooit veroordeeld; Frits Boer wel. Boer kreeg ooit drie weken celstraf vanwege een onschuldige spotprent in een studentenblad. Gerard Aalders merkt hierover op dat er sprake is van klassenjustitie als het gaat om de handhaving van de wet op majesteitsschennis.

Bekijk het item van Brandpunt HIER terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *