Persbericht

Over deze actie is op 7 maart een persconferentie belegd in de balie

embargo tot 7 maart 2013 13.00 uur

Een oproep tot witte actie bij de inhuldiging

Aan het volk van Nederland!

Als tegenwicht tegen de oranjegekte nodigt het Nieuw Republikeins Genootschap alle Nederlanders uit om op 30 april wit te dragen en daarmee te pleiten voor minder monarchie. Velen zullen in de aanloop naar de abdicatie genoeg krijgen van de overdaad aan oranjegekte en uiting willen geven aan hun overtuiging dat het wel een beetje minder mag met de monarchie in Nederland.

Veel Nederlanders zetten met name rondom de Inhuldiging vraagtekens bij de monarchie. Past dit in deze tijd? Hoort dit in een democratie thuis? Wat kost dat allemaal? De een ondergaat het lijdzaam en de ander wil zijn ongenoegen uiten. De website www.NederlandDraagtWit.nl reikt Nederland een idee aan om op 30 april te laten blijken dat het allemaal wel wat minder mag met de monarchie in Nederland door dan wit te dragen.

De website is een initiatief van de vereniging het Nieuw Republikeins Genootschap (www.republikeinen.nl), die er al meer dan 15 jaar naar streeft om op democratische wijze te komen tot een gekozen staatshoofd in Nederland. Dat is een helder doel, maar het NRG realiseert zich dat het niet eenvoudig te bereiken is. Veel Nederlanders vinden dat wat ver gaan, maar ze vinden wel dat het met de monarchie wat minder mag. De republikeinen nodigen iedereen uit hierover rond de 30e april te discussiëren en te laten blijken welke mening ze hebben.

Tijdens een persconferentie op donderdag 7 maart 2013 in De Balie te Amsterdam, werd de website gepresenteerd die het hart is van de acties van de republikeinen rondom de abdicatie en inhuldiging op 30 april. Alle Nederlanders worden uitgenodigd met deze ludieke actie mee te doen. Gezocht wordt naar ideeën met humor en een glimlach. Enkele ideeën zijn al te vinden op deze website maar nieuwe ideeën voor wit kunnen ook via de website gedeeld worden met anderen. Er is een enquête met een zestal eenvoudige maar heldere vragen over de monarchie. De republikeinen kondigen een burgerinitiatief aan. Als meer dan 40.000 Nederlanders het initiatief steunen moet de Tweede Kamer over de kosten van de monarchie gaan praten. Bekende Nederlanders geven hun mening over de monarchie waarop iedereen weer kan reageren. Veel mensen zullen meedoen en daarmee kijkt Nederland kritisch naar de monarchie in plaats van ze blind te volgen.

Op 30 april kan een wit sjaaltje gedragen worden, of een wit hemd. Maar ook een witte trui of een wit petje kan. Hang een witte wimpel aan de vlaggenstok of hang een wit laken uit het venster. Iedereen heeft vast zelf ook leuke ideeën. Als er een feest is in het dorp of stad dan is het belangrijk mee te doen. Mensen die wit dragen zullen elkaar ontmoeten of een praatje maken met een Oranjeklant. Op 30 april is wit ook aanwezig in Amsterdam. Er zullen witte ballonnen uitgedeeld worden en mensen in wit zullen elkaar ontmoeten. Zwaai naar de Koning met een witte zakdoek. Via de social media is alles te volgen. https://twitter.com/NLdraagtwit

Het NRG wil van 30 april een mooie en gedenkwaardige dag van maken die het begin zal zijn van een Nederland met minder monarchie en meer democratie.

Anjo Clement, voorzitter acevs@wxs.nl, 06-38-720709
Hans Maessen, campagneleider hans.maessen@home.nl, 06-55-792750

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *